Оправдателната присъда за всички шестима обвиняеми по емблематичното дело EVN

...
Коментари Харесай

Оправдателните присъди по делото "EVN" вече са в сила

Оправдателната присъда за всички шестима обвинени по емблематичното дело " EVN " влeзе в действие откакто прокуратурата не стачкува решението на Апелативния профилиран углавен съд (АСНС). Така делото за продажбата през 2011 година на миноритарния дял на страната в електроразпределителното сдружение " EVN " завърши дефинитивно.

На 19 април втората правосъдна инстанция - по делото за приватизацията на миноритарния пакет акции на EVN - на предприемача и съиздател на " Капитал " и " Дневник " Иво Прокопиев, някогашния вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков, някогашния министър на стопанската система и енергетиката и някогашен претендент за президент Трайчо Трайков, както и на трима представители на мениджмънта на капиталовия медиатор " Булброкърс " - Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев. И втората инстанция, както и Специализирания углавен съд преди този момент, одобри, че обвиняванията против тях са несъставомерни, т.е. дейностите, за които са упрекнати подсъдимите, не съставляват закононарушение.

Прокуратурата имаше двуседмичен период да стачкува решението на АСНС, който изтече на 5 май без да бъде подаден митинг. Това дефинитивно поставя завършек на процеса.

Делото " ЕВН " е едно от знаковите каузи с висок публичен интерес, по което обвинени бяха известни публични фигури - двама някогашни министри, издателят на две самостоятелни медии, мениджъри.

Обвиненията бяха разнообразни в същността си, само че механично ги свързваше продажбата на миноритарния дял на страната в енергийната компания " ЕВН " на Българска фондова борса през 2011 година Досъдебното произвеждане стартира през 2013 година, а правосъдната фаза - през 2017. През юни 2020 година по всички обвинявания против всички обвинени. В претекстовете си СНС уточни, че от всички събрани по делото доказателства излиза наяве, че действията за които са упрекнати подсъдимите, нямат белезите на закононарушения - изцяло законни дейности на обвинените са показани от прокуратурата като незаконни, а " инкриминираната " от прокуратурата договорка не е предизвикала никаква вреда на страната. Прокуратурата стачкува оправдателната присъда, само че втората правосъдна инстанция АСНС отхвърли всички възражения на обвиняването.

Общо по това дело бяха извършени 28 съвещания от по приблизително 5-6 часа, се споделя в прессъобщение на " Алфа финанс холдинг " от през днешния ден. В мнения във връзка окончателния завършек на процеса подсъдимите показаха вяра, че политическите процеси в страната ще доведат до основаването на институционални гаранции против случайното потребление на държавна принуда за тормоз и напън против обществени фигури, които властта дефинира като съперници.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР