Оправдаха се прогнозите за много силен югозападен вятър и по-топло

...
Оправдаха се прогнозите за много силен югозападен вятър и по-топло
Коментари Харесай

Валежи ще обхванат цялата страна през нощта

Оправдаха се прогнозите за доста мощен югозападен вятър и по-топло от нормалното за сезона време в по-голямата част от страната през днешния ден - 20° в Ахтопол и Варна, 19° в Хасково и Бургас.

Съществено по-хладно остана в северозападните региони, където вятърът се ориентира от северозапад. Там към този момент започнаха и превалявания от дъжд, които през нощта ще обзет цялата страна. От северозапад ще продължи да нахлува по-студен въздух и на доста места в планинските региони и високите полета на Западна България, дъждът ще минава в сняг.



Утре още преди обяд преваляванията в западните региони ще стопират, само че в останалата част от страната ще продължи да вали. Предупреждение за обилни количества е оповестено в Югоизточна България.

Очакванията са до вечерта преваляванията на всички места да спрат. Вятърът на следващия ден ще е от североизток, слаб до сдържан, а оптималните температури - значително по-ниски, спрямо през днешния ден, в Северна България - сред 4° и 7°, в София – към 5°, в южните региони – от 8° до 11°.



В планините ще бъде доста прохладно, с сдържан северозападен, по високите и открити елементи - мощен западен вятър. През първата половина на деня на доста места ще продължи да вали, като границата сред сняг и дъжд ще е на надморска височина към 1700 метра. По-късно денем преваляванията ще стопират, а в масивите от Западна България и облачността ще се раздира и понижава.

Не единствено у нас, проливни превалявания, съпроводени тук-там от гръмотевици, се чакат и в югоизточната половина от Балканите. Причината – средиземноморски циклон, който минава през полуострова. Под въздействието на обширна многоцентрова област от ниско атмосферно налягане с превалявания от дъжд и сняг ще бъде за следващ ден в северната половина от континента. В Източна Европа захлаждането ще продължи и на следващия ден, а на Апенините следва стопляне.



И у нас, в неделя, оптималните температури едва ще се покачат. Ще има и региони със слънчево време, само че в низините и котловините ще бъде по-често облачно и мъгливо, а на обособени места ще превали и слаб дъжд. През идната седмица се чака нова валежна конюнктура и захлаждане.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР