Оправдаха се очакванията за силен вятър, валежи и гръмотевични бури

...
Оправдаха се очакванията за силен вятър, валежи и гръмотевични бури
Коментари Харесай

Дъждовно ще бъде времето и утре

Оправдаха се упованията за мощен вятър, превалявания и гръмотевични стихии на доста места в цялата страната. За малко време в Свищов паднаха към 17 литра на квадратен метър, във Варна - към 15, а поривите напразно на връх Ботев надвишиха 120 км/ч., на Черни връх - към 86, в Оряхово и Пазарджик - към 75 км.ч.

Постепенно преваляванията от запад ще стопират и облачността ще стартира да се раздира и понижава, тук-там до най-вече ясно време. Вятърът ще отслабне и към този момент ще е сдържан от северозапад. Очакват ни минимални температури сред 9 и 16 градуса, а оптималните ще са значително по-ниски, спрямо през днешния ден - сред 19 и 23 градуса, в София - към 18.

Утрe през първата половина на деня ще има повече слънчеви часове. Около и след обяд още веднъж ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще превали временен дъжд, тук-там съпроводен от гръмотевици.

Преди обяд и по Черноморието ще е най-вече слънчево. Около обяд ще стартира да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на доста места ще има краткотрайни превалявания от дъжд, по южното Черноморие съпроводени от гръмотевици. Максималните температури ще са 20°-22°. Температурата на морската вода е 19°-20°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

В планините облачността ще е забележителна, към и след обяд купеста и купесто-дъждовна. Ще има краткотрайни превалявания от дъжд, над към 2000 метра дъждът ще минава в сняг.

Ще духа сдържан север-северозападен вятър. Максималните температури в курортите ще са сред 5 и 9 градуса, на Банско - към 18.

Над по-голямата част от Западна, Централна и Южна Европа ще бъде най-вече слънчево и топло за интервала. Повече облачност ще има на Британските острови, само че и там ще е съвсем без превалявания. Валежи от дъжд, тук-там обилни ще има на Скандинавския полуостров, а също и на Балканите, изключително в Централната и Източната част, където ще бъде и прохладно.

Tемпературата на морската вода по крайбрежието на южната ни съседка Гърция e към 22°-23°.

У нас в околните дни повече слънчеви часове ще има заран, а следобяд се чакат превалявания и гръмотевици, по-значителни и интензивни в четвъртък и петък. Температурите последователно ще се покачват и тук-там още веднъж ще доближат до 28-29 градуса.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР