Опозицията в Тайланд постигна зашеметяваща победа на изборите в неделя,

...
Опозицията в Тайланд постигна зашеметяваща победа на изборите в неделя,
Коментари Харесай

Опозицията в Тайланд нанесе изборно поражение на подкрепяните от военните партии

Опозицията в Тайланд реализира зашеметяваща победа на изборите в неделя, откакто надви над партиите, съюзени с военните, подготвяйки почвата за вълна от сделки за съставяне на държавно управление в опит да постави завършек на съвсем десетилетно консервативно, подкрепяно от армията ръководство, съобщи " Ройтерс ".

Либералната партия " Продължаваме напред " и популистката " За тайландците " излязоха отпред при 99% преброени гласове, само че надалеч не е несъмнено, че ще образуват идващото държавно управление на фона на парламентарните правила, формирани от военните

За да ръководят, опозиционните партии ще би трябвало да сключат съглашения и да съберат поддръжка от голям брой лагери, в това число от членове на назначен от хунтата Сенат, който застана на страната на военни партии и може да гласоподава кой да стане министър-председател и да образува бъдещата администрация.
Сенатът взе участие в комбинираното гласоподаване на 750-местния двукамарен парламент за това кой да стане министър-председател и да образува държавното управление. Необходима е поддръжката на повече от половината от двете камари, или 376 гласа. " Продължаваме напред " е преди всичко, следвана компактно от " За тайландците ", демонстрират предварителните резултати. Според пресмятане на " Ройтерс " двете партии може да завоюват над три пъти повече места от " Паланг Прачарат ", политическият инструмент на хунтата, и подкрепяната от армията партия " Обединена тайландска нация ".

Лидерът на " Продължаваме напред " Пита Лимджароенрат разказа резултата като " ефектен " и даде обещание да остане правилен на полезностите на своята партия при съставянето на държавно управление.

" Със сигурност ще бъде срещу партии, подкрепяни от диктаторите и военните ", сподели той пред кореспонденти. " Със сигурност може да се одобри, че държавното управление на малцинството към този момент не е допустимо тук, в Тайланд. "

Той уточни, че остава отворен за съюз със " За тайландците ", само че си сложи за цел да бъде министър-председател.
Предварителните резултати са удар за военните и техните съдружници. Но на фона на парламентарните правила, които са на тяхна страна, и на стоящи зад тях авторитетни фигури, те въпреки всичко биха могли да имат роля в държавното управление. Досегашният министър председател Прают Чан-оча, пенсиониран военачалник, управлявал последния прелом, организира акция за последователност след девет години отпред, предупреждавайки, че смяна в ръководството може да докара до спор.

Очакваше се победител да бъде " За тайландците ", откакто завоюва множеството гласове във всички гласувания от 2001 година насам, в това число две безапелационни победи. Три от четирите ѝ държавни управления бяха свалени от власт.

Основана от поляризиращия намиращ се в самоналожено заточение магнат Таксин Шинаватра, " За тайландците " остава извънредно известна измежду работническата класа.

Смяташе се, че дъщерята на Таксин, Паетонгтарн, на 36 години, ще последва стъпките на татко си и вуйна си Йинглук Шинаватра и ще стане министър-председател. Йинглук и Таксин бяха свалени от власт посредством преврати.

Паетонгтарн сподели, че е щастлива за " Продължаваме напред ", само че е прекомерно рано да се разискват съюзи. " Гласът на хората е най-съществен ", акцентира тя.

" Продължаваме напред " залагаше на 3.3 милиона гласуващи за първи път, които да застанат зад демократичната ѝ стратегия, включваща проекти за намаляване на политическата роля на военните и изменение на строгия закон за кралска засегнатост, който съгласно критиците се употребява за заглушава не противоречие.

Партията, самопровъзгласила се за гласа на по-младите генерации, събра повече от 14 млн. гласа, изпреварвайки " За тайландците " (10.8 млн.).

Изборите се организираха при рекордна изборна интензивност, надхвърляща 75%, на фона на бавния стопански напредък и намаляването на главните свободи. Радикалните позиции на " Продължаваме напред ", от реформирането на противоречивия член за закононарушението " засегнатост на монарха " до прекратяването на наложителната военна тегоба, евентуално ще основат търкания с провоенния и промонархически хайлайф, който резервира въздействието си в институциите, отбелязва " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция. В страна, белязана от намесата на армията и правосъдната власт в демократичния развой, наблюдаващите се притесняват от сюжет, който би лимитирал обсега на предстоящата смяна в интерес на военните.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР