Опозицията в БСП в лицето на идейното течение Социализъм XXI

...
Опозицията в БСП в лицето на идейното течение Социализъм XXI
Коментари Харесай

Опозицията в БСП се отказа от нов ляв проект : Другари, не е време за напускане

Опозицията в Българска социалистическа партия в лицето на идейното течение " Социализъм XXI век ", в което членуват лица като Георги Пирински, Валери Жаблянов, Димитър Дъбов и Велислава Дърева, излезе с позиция срещу всеобщото овакантяване на червени от редицията в партията. С апел: " Другари, през днешния ден не е време за овакантяване " от антиНинова крилото дърпат ръчната спирачка за оповестеното преди седмица желание да се сътвори нов ляв план, управляван от парчета на Столетницата.

" Днес не е време за овакантяване, в противен случай – длъжни сме да продължим битката за превръщането на Българска социалистическа партия в лява социалистическа партия, притежател на ясна обществена опция и катализатор на необятно обединяване към леви и демократични послания ", уверени са социалистите.

Но не пропущат да подлагат на критика изхода от последното съвещание на конгреса:

" Вместо нужния рестарт, съвещанието на 50-ия Конгрес на Българска социалистическа партия на 22 януари т.г. стана поредна крачка към цялостен разпад. Лишено от каквито и да било политически документи и решения съвещанието на конгреса бе опорочено от следващия позорен епизод „ оставка – оставам “ и изправи нашата 130-годишна партия на ръба на разцеплението. Рязко се ускориха и спекулациите за нова лява групировка ", пишат още те.

И декларират: " Ние от Идейно-политическото обединяване в Българска социалистическа партия Платформа „ Социализъм на ХХІ век “ изрично се противопоставяме на ликвидаторския курс на управлението отпред с К. Нинова за превръщането на Българска социалистическа партия в котерия за персонално облагодетелстване на стеснен кръг подгласници! Днес на страната е нужна авторитетна и мощна Българска социалистическа партия, с нови програмни послания и възобновено демократично единение, способна да даде подтик за необятно ляво обединяване на обединения и придвижвания в интерес на обществената опция за България! "

Ето и анализа на алените за процесите в партията:

За морала

В отчета от 22-ри ни бе декларирано, че „ сме изправени пред предизвикването да покажем нов честен облик на Българска социалистическа партия, … който да скъса със задкулисието, с използването на властта за персонални цели “. Конгресът обаче претърпя цялостен провал с разиграния театър и отвод на Нинова да се яви на директен избор за ръководител, откакто единствено няколко часа по-рано прикани за подобен като най-висш израз на либералност! Оставката на ръководителя на Българска социалистическа партия е реалност и никакви конгресни решения не могат да го анулират или обезсилят. Достойнството и моралът изискват Нинова неотложно да освободи поста и да съблюдава Устава на Българска социалистическа партия.

За дневния ред на обществото

Ръководството на конгреса отхвърли да даде на делегатите плана за политическа резолюция, импортиран от делегати, представители на Платформа „ Социализъм на ХХІ век “, озаглавена „ За абстрактен и политически рестарт на Българска социалистическа партия и на българската левица “, в която включихме и редица оферти на други делегати. Безпардонният отвод за виновна полемика остави без политически решения най-острите настоящи въпроси на България през днешния ден: застрашително разтварящата се ножица сред цени и доходи; икономическата обстановка и положението на финансите; отбраната на Конституцията и парламентарната република; регулаторните органи и нужните законодателни промени; евроинтеграцията на Република Северна Македония и правата на жителите с българско съзнание, българското духовно и материално наследство; както и напълно не на последно място - нуждата от нова политика за дълготраен мир и групова сигурност в Европа и за възстановяване на връзките с Руската федерация.

За нова стратегия

В отчета на Нинова от 22-ри се твърди, че се били провели полемики, въз основата на които била почнала работа по нова стратегия и предстояло тя да се засилва – жестоко изопачение на истината! Идейните звена на Националния съвет са изпразнени от фрагменти и от каквато и да било активност! Очевидно, по сходство на мъртвородената „ Визия за България “, още веднъж ще бъдем „ ощастливени “ с етюд, съчинен неизвестно къде и от кого, надалеч от изконните полезности и хрумвания на демократичния социализъм, само че „ способени “ по разбиранията на Нинова!

Спешно се нуждаем от поврат за възобновяване и разширение на изгубеното доверие и позиции на Българска социалистическа партия в средите на ляво и демократично настроените гласоподаватели, в случай че желаеме да се представим почтено на локалните избори през 2023 година С актуалното управление, останало сляпо и глухо за персоналната си отговорност за пагубните изборни загуби през 2021 година, както и в положение на полуразпад на организациите по места, сходен поврат е неосъществим!

Затова в този момент всички социалисти и симпатизанти по места би трябвало да се сплотяват за построяването на леви платформи за изборите, които да заявят безапелационна воля за премахване на корупцията и задкулисието в локалните органи на самоуправление; да предложат съответни решения за лява локална политика; да излъчат за листите на Българска социалистическа партия почтени и способени претенденти и изрично да отхвърлят опитите за налагане „ от горната страна “ на компрометирани и провалили се лица.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР