Опозицията в Беларус е тазгодишният носител на наградата на ЕС

...
Опозицията в Беларус е тазгодишният носител на наградата на ЕС
Коментари Харесай

Опозицията в Беларус печели наградата Сахаров за свобода на мисълта

Опозицията в Беларус е тазгодишният притежател на премията на Европейски Съюз за независимост на мисълта " Сахаров ", присъждана от Европейския парламент.

Носителят е избран с решение на председателския съвет на Екологичен потенциал, се отбелязва в известие на институцията. Председателят на Екологичен потенциал Давид Сасоли поздрави наградените за тяхната храброст и решителност. Те не престават да се борят и остават мощни пред доста по-силен съперник. Те имат нещо, което грубата мощ в никакъв случай не може да победи - истината, добави той.

Демократичната съпротива в Беларус е представлявана от Координационния съвет - самодейност на смели дами, както и от видни политици и представители на гражданското общество. Връчването на премията следва на 16 декември. Екологичен потенциал през днешния ден прикани за изцяло преразглеждане на връзките на Европейски Съюз с Беларус след оспорваното преизбиране на президента Александър Лукашенко и последвалото принуждение над протестиращите против неговото оставане на власт.

Това е " премия за беларуския народ ", съобщи от Дания лидерката на опозицията Светлана Тихановска, представена от Франс прес. " Това не е моя персонална премия, това е премия за беларуския народ ", сподели тя на конференция в Копенхаген, където е на двудневно посещаване.

" Щях да съм никой без беларуския народ. И по същия метод, в случай че нямаше водач, беларуският народ нямаше да е кадърен да се сплоти, с цел да продължи битката ", съобщи опозиционерката.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР