Опозицията иска да извърви 450-те километа от Анкара и Истанбул

...
Опозицията иска да извърви 450-те километа от Анкара и Истанбул
Коментари Харесай

Хиляди в Турция извървяват "марша за справедливост"

Опозицията желае да извърви 450-те километа от Анкара и Истанбул и да сплоти нареченият от тях " Фронт Не " на хората, които са дали своят вот срещу конституционните промени

Още по тематиката
Между Ердоган и изискванията за бизнес в България - комплицираната картина на турските вложители у нас

Първото тримесечие приключи с растеж от 5%.

Висши немски политици от ръководещите християндемократи желаят преустановяване на договарянията за участие в Европейски Съюз на Анкара

Едноличното ръководство няма да донесе стабилността и просперитета, които той дава обещание. Точно противоположното, близкото бъдеще на Турция наподобява много тъмно

Европейски водачи предизвестяват Ердоган, че в случай че продължи своя курс към авторитаризъм, заплашва да изолира страната

Организаторите на " маршът за правдивост " се надяват той да ускори и сплоти опозицията в страната зад един мощен претендент, който да оспори властта на Ердоган на идните президентски избори.Хиляди поддръжници на опозиционната турска Републиканска национална партия и нейния водач Кемал Кълъчдароглу към този момент трета седмица извървяват така наречен " марш за правдивост " против задържането на депутата от тяхната секта Енис Бербероглу от турските управляващи.

Те желаят да извървят 450-те км от Анкара и Истанбул и да обединят нареченият от тях " Фронт Не " на хората, които са дали своят вот срещу конституционните промени, инициирани от тазгодишния референдум в Турция. Той трансферира доста основни пълномощия от Народното събрание в ръцете на президента Реджеп Ердоган и, съгласно критиците му, подронва демократичните устои на страната.

Какво цели " маршът за правдивост "

Организаторите на " маршът за правдивост " се надяват той да ускори и сплоти опозицията в страната зад един мощен претендент, който да оспори властта на Ердоган на идните президентски избори през 2019 година Очаква се измененията, признати след референдума, да бъдат приложени тогава.

Поводът за началото на марша е осъждането на Енис Бербероглу на 25 години затвор по обвинявания в предоставяне на сензитивна информация на пресата. Миналата година той беше упрекнат от тайните служби на страната че е дал на опозиционния вестник " Чумхюриет " видеозапис на хипотетичен трафик на оръжия към Сирия. Бербероглу беше първият народен представител, наказан след премахването на депутатските имунитети предходната година. По същите обвинявания се водят каузи и против двама публицисти Дали Ердоган ще си тръгне, не взема решение казуса - конституцията ни би трябвало да бъде пренаправена, с цел да затвърди парламентаризма и разделянето на управляващите ", съобщи пред Bloomberg Кемал Кълъчдароглу.

Закана от Европа

В четвъртък евродепутатите приканиха за неотложно прекъсване на договарянията за присъединение на Турция към Европейски Съюз, в случай че конституционната промяна остане непроменена. Те показаха угриженост за утежняването на ситуацията в Турция в региона на правовата страна, правата на индивида, свободата на медиите и битката с корупцията.

Подобна беше и позицията на Венецианската комисия, която съобщи, че " референдумът е стъпка обратно " за демокрацията в Турция. Евродепутатите също осъдиха неведнъж декларираната от президента на Турция поддръжка за въвеждане на смъртното наказване.

Евродепутатите напомнят, че това би сложило под въпрос участието на Турция в Съвета на Европа и би довело до неотложно преустановяване на договарянията за присъединение към Европейски Съюз. Евродепутатите упорстват Европейската комисия и Съветът на Европейски Съюз публично и без отсрочване да прекратят договарянията с Турция.

Парламентът обаче няма сериозна роля в определянето на външната и съседската политика на Европейски Съюз и в отговор Анкара съобщи, че няма желание да изостави участието си за сметка на съдействие в други области.Доклад: Миналогодишният опит за прелом е оркестриран от Ердоган
Според оповестен от " Стокхолмския център за независимост " (Stockholm Center for Freedom) 191-страничен отчет, турската страна не е предоставила безапелационни доказателства, че Фетуллах Гюлен или близки до него хора са организирали пуча от предишния юли. Организацията, която е основана от избягали от Турция публицисти, твърди, че близки до Ердоган представители на властта и армията в действителност стоят зад преврата. Те базират обвиняванията си на следствие на обществено налични документи, свидетелски показания и несъгласия в формалната версия за метода, по който е протекъл опита за прелом. Целият отчет е.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР