Опозицията и този път се опита да използва този скандал,

...
Опозицията и този път се опита да използва този скандал,
Коментари Харесай

Каракачанов: Правителството няма никаква вина за скандала около ЧЕЗ

" Опозицията и този път се опита да употребява този скандал, за който държавното управление няма никаква виновност, и по тази причина министър председателят е толкоз сърдит с съображение. Вчера в мое наличие той беседва с чешкия министър председател с молба за информация, част от която оповести на брифинга в Народното събрание. Всички знаят, в това число и Българска социалистическа партия, че този проблем се случва поради празноти в Закона за енергетиката. " Това сподели вицепремиерът Красимир Каракачанов в ефира на " Здравей България " по Нова ТВ.

" Проблемът е, че при продажбата на сходно стратегическо сдружение, каквото е ЧЕЗ, няма никакви механизми да се намесва страната. Пропускът е в законодателството. Възложил съм на Искрен Веселинов, който беше първи ръководител на комисията за надзор в КЕВР, да създаде текстове в Закона за енергетиката, които да дадат пълномощия на КЕВР да ревизира такива стратегически покупко-продажби по време на самата процедура и да ги утвърждава. В момента страната може да преследва самата компания, само че не и договорката. ", добави Каракачанов.

Според него в случай че законът не бъде изменен, договорката не може да бъде спряна. В момента КЕВР не може да скапе договорката.

" Аз имам подозрение дали тази договорка е извършена по европейските стандарти - бистрота и равнопоставеност на участниците. Това може да го направи чешката страна. ", добави той.

" Нападките против премиера е част от работата на опозицията. На един човек му проличава когато е прям, познавам Борисов по кое време е прям и пряк. Когато се осъществяваше тази договорка от Царското държавно управление, обществото скочи, че това е спекулация. Ние от Вътрешна македонска революционна организация обяснявахме, че цената на тока ще скочи над 40-50%, а тя скочи над 100%. 2005 година Българска социалистическа партия завоюваха изборите тъкмо с обещанието, че ще скапват приватизационните покупко-продажби. ", напомни вицепремиерът.

Той беше безапелационен: " Криворазбраното крайнолиберално мислене, че всичко е частно и всеки може да прави каквото желае, аз не го споделям. Държавата има своите стратегически ползи, енергетиката е преди всичко и не може в Закона за енергетиката страната да остане без надзорен механизъм. Държавата не би трябвало да разрешава сходни неща като тази договорка да се случват. "

По мотив събранието на Движение за права и свободи в Сараите във вторник, Каракачанов разяснява, че партията е избрала тъкмо моментът, в който се приказва за приватизацията на сдружението, осъществена по време на тяхното държавно управление. " Ако имахме тази блокираща квота от 34%, а страната има 33%, можеше още преди време да стартираме назад изкупуване ", счита вицепремиерът.

Относно оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова Каракачанов съобщи, че в случай че от данните след инспекциите на институциите се окаже, че тя няма присъединяване в договорката, той няма да поддържа оставката единствено тъй като тя се е познавала с Гинка Върбакова. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР