Опозиционните партии изглежда са спечелили достатъчно гласове на общите избори

...
Опозиционните партии изглежда са спечелили достатъчно гласове на общите избори
Коментари Харесай

Избори в Полша: Опозицията на Туск се взира във властта след ключово гласуване

Опозиционните партии наподобява са спечелили задоволително гласове на общите избори в Полша, с цел да изместят от власт ръководещата дясна популистка Право и правдивост ( PiS), демонстрират съвсем цялостните резултати.

С повече от 99% преброени гласове PiS води с 35,64%, до момента в който демократичната партия Гражданска коалиция на Доналд Туск има 30,48 %.

Но в този момент е най-вероятно господин Туск да успее да образува необятна коалиция.

Това би поставило завършек на осем години ръководство на водача на ПиС Ярослав Качински.

Националната изборна комисия ще даде окончателния резултат във вторник. Въпреки че се чака на спечелилата партия да бъде препоръчан късмет да сформира държавно управление, господин Качински няма да доближи 231-те места, от които се нуждае, с цел да образува мажоритарен парламент, Сейма.

Според финален екзитпол, оповестен в понеделник, партньорство с крайнодясната Конфедерация би оставило обществено консервативната PiS 20 места под нужния брой.

" Това е краят на неприятните времена, това е краят на държавното управление на ПиС ", съобщи Доналд Туск в неделя вечерта.

Опозицията към този момент беше предизвести поляците, че това е техният " финален късмет " да спасят демокрацията. Националната изборна комисия разгласи изборната интензивност на 74%, най-високата от рухването на комунизма през 1989 година

" Полша победи, демокрацията победи ", господин Туск, 66, сподели пред огромна навалица ликуващи поддръжници във Варшава.

Неговата Гражданска коалиция ще се стреми да сформира държавно управление с дясноцентристкия Трети път, който означи скок в поддръжка с към 14,4% от гласовете, а новата левица с към 8,5%. Помежду си те елементарно биха достигнали болшинство, като окончателният екзитпол им даде 249 места в 460-местния парламент.

Фонсовият пазар на Полша скочи с повече от 6%, а нейната валута, злотата, също се увеличи поради упованията за ново държавно управление.

Изборно земетресение в Полша: Какво ще се случи по-късно? Очакваното политическо земетресение в Полша зарадва Брюксел

Говорейки след екзитпола в неделя вечерта, господин Качински предизвести гласоподавателите, че не знае дали „ триумфът на партията ще може да се трансформира в още един мандат на власт “.

Международни наблюдаващи споделиха в понеделник, че партиите са имали опция да организират свободна акция преди гласуването в неделя, само че PiS се е радвала на " очевидно преимущество " посредством пристрастно отразяване на държавните медии и корист с обществени средства.

Репортажите на държавната телевизия през нощта на изборите излъчиха напълно обръщението на господин Качински към поддръжниците, само че оставиха малко място на основния му противник.

Въпреки че изборните секции бяха затворени в 21:00 ч. локално време в неделя гласоподавателите се редяха на опашки до през нощта във Варшава и Краков и в ранните часове във Вроцлав. от 18-29-годишните гласоподаватели е по-голям от тези на възраст над 60 години.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР