Опозиционните либерали, водени от Роберт Голоб, имат солидна преднина пред

...
Опозиционните либерали, водени от Роберт Голоб, имат солидна преднина пред
Коментари Харесай

Солидна преднина на Движение Свобода пред управляващите консерватори на премиера Янша в Словения

Опозиционните либерали, водени от Роберт Голоб, имат солидна преднина пред ръководещите десни популисти на премиера Янез Янша на днешните парламентарни избори, заяви Асошиейтед прес, като се базира на екзитпол.

" Движение Свобода " печели 35,8 % от гласовете, а ръководещата консервативна Словенска демократическа партия е с 22,5 %.

Екзитполът е изработен от организация " Медиана " и резултатите му бяха оповестени от публичната телевизия.

Ако резултатите бъдат доказани от формалното броене, това ще значи, че " Движение Свобода " има по-големи шансове да сформира идващото държавно управление в коалиция с по-малки лявоцентристки обединения.

Янша стана министър-председател преди две години за трети път. Той бе отпред на Словения и в интервала 2004-2008, както и през 2012-2013 година.

Брюксел следи деликатно премиера Янша поради политическия и финансов напън върху гражданското общество, публичните медии и правосъдната система. В отчета на американската фондация " Фрийдъм хаус " се споделя, че Словения е измежду страните в Европа, отбелязали през предходната година максимален спад в спазването на демократичните стандарти.

Ключова роля за избора на словенците играе и съветската инвазия в Украйна, настояват политическите анализатори. Словения, под управлението на Янша, зае проукраинска позиция, синхронизирайки се с Европейски Съюз. Янша придружи министър председателите на Чехия и Полша в Киев, с цел да изрази солидарността си с Украйна.

Източник: Българска телеграфна агенция, БНР

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР