Опозиционни депутати са хвърлили димка по временния главен прокурор на

...
Опозиционни депутати са хвърлили димка по временния главен прокурор на
Коментари Харесай

Сблъсъци и димки в парламента на Албания

Опозиционни депутати са хвърлили димка по краткотрайния основен прокурор на Албания, до момента в който тя полагаше клетва в Народното събрание и до момента в който техни поддръжници са влезнали в конфликти с полицията край Народното събрание, оповестява " Ройтерс ".

Няколко протестиращи и служители на реда са били ранени, откакто тълпата се е пробвала да нахлуе в постройката на Народното събрание, насъсквана от един от депутатите. По-късно са били разпръснати.

41-годишната Арта Марку беше определена за краткотраен основен прокурор с 69 гласа от ръководещата Социалистическа партия.

Албания реформира правосъдната си система, с цел да може да се бори с корупцията, само че органът, който ще избира основния прокурор, към момента не е основан, защото промяната се провлачи във времето.

Под напън от Европейския съюз да предприеме крути ограничения против престъпността и корупцията, социалистите избраха краткотраен основен прокурор.

Опозицията беше ядосана, тъй като тя твърди, че основният прокурор би трябвало да бъде назначен, чак когато 800 съдии и прокурори бъдат тествани и определени с три пети болшинство в Народното събрание.

Лидерът на Демократическата партия Лулзим Баша упрекна премиера Еди Рама в парламентарен " прелом " в опит да отбрани корумпирани властници, в това число някогашния си вътрешен министър.

" Ние няма да се превърнем във фасадата на тази незаконна автокрация ", посочи Баша пред тълпата. Той прикани за митинги през януари.

Социалистите настояват, че опозиционните демократи отхвърлят разговора макар няколкото оферти този месец. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР