Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, която вижда в Договора за добросъседство с България

...
Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, която вижда в Договора за добросъседство с България
Коментари Харесай

Идеята на скопската опозиция за референдум срещу Договора с България претърпя крах

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, която вижда в Договора за добросъседство с България непосредствено отричане на идентичността, така наречен език и история на Република Северна Македония, изиска анулацията му.

 

Председателят на Събранието Талат Джафери отхвърли настояването за референдум като противоконституционно, защото интернационалните контракти стават част от правния ред на страната и не могат да се трансформират със закон. Вътрешна македонска революционна организация упрекна премиера Ковачевски и властта, че се крият от народа.

 

От ръководещия Социалдемократически съюз оповестиха, че договорът може да бъде анулиран единствено от кабинета и че в случай че Вътрешна македонска революционна организация пристигна на власт, ще може да го направи. И още – упрекнаха водача на опозицията Християн Мицкоски, че желае да върне страната в застой.

 

Посланикът на Европейски Съюз в Скопие Дейвид Гир предизвести, че всички начинания, които водят обратно и пречат на евроинтеграцията на Скопие, би трябвало да се заобикалят.

 

Според специалисти от Северна Македония оттук насетне не е ясно по какъв начин ще се развие процесът и ще има ли ново искане за референдум от опозицията.

 

Вписването на българите в Конституцията е основно изискване, преди Република Северна Македония да отвори втората Междуправителствена конференция с Брюксел, която е същинското начало на проговорите.

 

От българското външно министерство разяснява, че съгласно тях, въпросът няма да бъде настоящ. От Министерство на външните работи оповестиха още, че историческата комисия, която през днешния ден и на следващия ден заседава в Скопие, е показала постигнатите досега резултати в договарянията и следва смяна в учебниците по история.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР