Оповестяването на епидемичните мерки, свързани с достъпа до обществени места ...

Оповестяването на епидемичните мерки, свързани с достъпа до обществени места

Над 15 000 зелени сертификата в час се теглят от НЗИС

" Оповестяването на епидемичните ограничения, обвързвани с достъпа до социални места посредством европейски зелен документ, бе съпроводено със злонамерени дейности вид „ отвод от услуга “ (DDoS) против инфраструктурата, обслужваща Националната здравна осведомителна система (НЗИС). В рамките на 24 часа към портала беше насочено голямо количество трафик, като в пиковите моменти злонамереният трафик надвиши 400 Gbps. Това наложи използването на по-нападателни ограничения за ограничение на зловредния трафик и потребление на профилирана инфраструктура за разбор и противопоставяне, посредством които стартира възобновяване на предоставяните услуги. Не са регистрирани опити за пробив и интервенция в системата и изливане на данни на консуматори “, допълниха от Информационно обслужване, съобщи през днешния ден.бг.

От там допълниха, че разполагат със профилирани и ефикасни средства за противопоставяне на сходни злонамерени акции, които са разрешили да продължи издаването на зелени документи, макар някои прочути забавяния. 

" Източниците зловредния трафик, който се пробва да наруши естественото действие на системата, са инфектирани компютри и Интернет обвързвани устройства по целия свят:

Степента на осведомителната сигурност в България не е на нужното равнище, заради което от адресите на голям брой законни консуматори – лечебни заведения, имунизационни пунктове, персонални лекари и самостоятелни консуматори към НЗИС се следи злотворен трафик. Това налага тяхното краткотрайно ограничение и поетапно включване към системата ”, обясниха още от там.

Източник: petel.bg