Опонентите на Корнелия Нинова в БСП спечелиха първа точка на

...
Опонентите на Корнелия Нинова в БСП спечелиха първа точка на
Коментари Харесай

Първи жълт картон за Корнелия Нинова в БСП

Опонентите на Корнелия Нинова в Българска социалистическа партия завоюваха първа точка на пленума в неделя

© Надежда Чипева Бивши министри: Да не позволяваме подвластни депутати на Българска социалистическа партия
На 2 ноември някогашните министри Костадин Паскалев и Петър Мутафчиев подали писмо на " Позитано " 20, в което оферират няколко хода, с които Българска социалистическа партия да " излезе от статуквото и да потвърди, че се бори с пороците на системата ". Сред тях са " безкомпромисна борба с корупцията, където и да тя ", " да не се позволяват изключително измежду представителите на Българска социалистическа партия в Народното събрание и държавното управление хора със зависимости от бизнеса ", " явен и безвъзвратен ангажимент за възобновяване на държавността и върховенството на закона ", " гарантиране на мощна, способена войска, полиция и администрация " и други Още по тематиката
Преди отчета на Европейска комисия Сотир Цацаров изиска депутатски имунитети

Две от " остриетата " на Българска социалистическа партия - Елена Йончева и Георги Михайлов, Марешки и още двама от " Воля ", както и един от ГЕРБ са с обвинявания или разследвани
8 ное 2018
" Демографският бюджет " на Българска социалистическа партия: Повече обществени разноски, по-високи налози

Левицата предлага 6400 лева за раждане на второ дете и държавен капиталов фонд от 1.2 милиарда лева
5 ное 2018
Накъде завива Българска социалистическа партия

Корнелия Нинова уточни като допустима посока пътя на Вишеградската четворка
27 юли 2018
Корнелия Нинова може да се спокойна за поста си отпред на Българска социалистическа партия най-малко до конгреса на партията на 26 януари следващата година. Националният съвет (НС) на социалистите реши в неделя, че на форума ще се разискват така наречен Визия за България и подготовката за идните през май европейски избори. Въпреки упованията, че е допустимо някои от съперниците на Нинова да изиска в дневния ред на конгреса да бъдат включени и промени в устава, това не стана. Най-вероятно ще се случи на самия конгрес през януари.

Първи жълт картон за Корнелия Нинова

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. Една от борбите Нинова обаче изгуби още тази неделя - краткотрайно назначеният за основният редактор на в. " Дума " Йордан Мичев беше заставен от пленума да напусне поста. На закрито за медиите съвещание и след кавги 48 души от членовете на Националния съвет са били за това той да си тръгне, 37 - да остане, а шестима се въздържали. Депутатът Таско Ерменков изискал прегласуване, само че Румен Овчаров настоял Мичев да се държи като мъж, да не се разиграват циркове и да си подаде оставката. Той по този начин и направил.

Преброяването на редиците - за и срещу държанието на Корнелия Нинова отпред на Българска социалистическа партия в неделя тръгнало точно от казуса с в. " Дума ". В началото на съвещанието било поискано точката, която разисква ориста на основния редактор да бъде изтеглена по-напред, с цел да не се разотидат множеството от членовете на Народно събрание. При гласуването 52-ма били " за ", 42-ма " срещу " и 15 се въздържали. Предложението не минало, само че единствено с пет гласа разлика, от което си проличало, че борбата ще е сериозна.

Преди месеци за изпълняващ длъжността основен редактор Изпълнителното бюро (ИБ) назначи Йордан Мичев. По този метод избегна наредбата в устава, която споделя, че изборът на титуляр на тази служба би трябвало да се прави от Националния съвет. Заради заобикалянето на разпоредбите 50 души от общо над 180-членния пленум се подписаха под декларация, с която желаеха оставката на Мичев и упрекнаха Нинова, че взима еднолични решения.

При същинското разискване на тематиката, изострен бил Румен Овчаров - един от подписалите се 50 индивида. Той споделил, че не желае оставката на Нинова, само че не е склонен с метода, по който е взето решението за Мичев. Освен това се усъмнил в качествата му. Изказването му било доста дълго. Припомнил, че преди една година е споделил на Нинова, че не е най-умната, " в този момент ти споделям отново - не си най-умната ", декларирал той и я призовал да спре с провитопоставянето. Наблегнал на обстоятелството, че тя е отпред на партията към този момент две години, само че от този момент се увеличавали раздорите, вместо обединяването. " Ти сплоти необединимото - хора, които не могат да дишат един и същи въздух в стаята, това е признак ", споделил той. Поискал да употребява специалистите на левицата. " Според една антична тибетска мъдрост три неща пречат на щастието - агресивното незнание, омразата и самодостатъчността ", споделил Овчаров, съгласно който опция не се ставало с търсене на кавги и пререкания, а с политики.

В отговор Нинова цитирала персонален диалог сред двамата, в който тя авансово съобщила на Овчаров, че има желание да назначи Мичев и той не възразил. Започнал да я подлага на критика, когато схванал, че журналиста преди време е писал за свадите към някогашния министър на енергетиката, станали нарицателно с буквите " Р.Овч. " На собствен ред Овчаров отвърнал - " тъй като стана доста персонално, бих желал да знам каква е позицията на управлението за това, че Ахмед Доган купи Топлоелектрическа централа " Варна ", за поправката в Закона за приватизацията поради Кирил Домусчиев и други " И споделил, че може още да продължи.

Другият критик на Нинова поради решението за в. " Дума ", а и освен, Георги Пирински също бил разрушителен.

Според близки до ръководителя на партията, Нинова почнала да се съмнява в правилността на избора за " Дума " още преди седмици, когато Мичев отвърна на рецензиите по собствен адрес във facebook и си разреши някои по-остри реплики. На съвещание на ИБ преди дни той не могъл да предложи съответна тактика за държание. " Държа се необичайно надменно ", описа участвал на срещата, който беше песимистичен, че Мичев ще оцелее дълго на поста.

Съмненията за авансово квалифициран " План Б " се ускоряват и поради това, че доста бързо било решено кой ще поеме вестника от през днешния ден. Това ще е някогашният му основен редактор Ивелин Николов, който на днешния ден през 2008 година е последният определен от Националния съвет на поста, а е освободен без решение на пленума през 2011 година от тогавашния издател на " Дума " Николай Малинов. Николов самичък разказал това в неделя и по предложение на Кирил Добрев станал и.д.

Авариен излаз или скандал на конгреса през януари

Интересно е, че управлението на Българска социалистическа партия може би има " План Б " и за конгреса през януари. Определянето на дневния му ред е станало в нарушаване на устава - в гласуването са взели участие единствено 74 души - с 20 по-малко от половината членове на Националния съвет (общо 186). Правилата изискват при взимането на решения на пленума да вземат участие минимум 50% плюс един души от състава му. Това значи, че която и да е от двете страни в партията ще може да оспорва легитимността на форума през януари според от това дали харесва или не развоя му. Опонентите на Нинова даже подозират, че управлението е направило съзнателно този пропуск, още повече, че останалите гласувания денем са били постоянни. Строителната камара против Българска социалистическа партия

Междувременно Българска социалистическа партия отвори нов фронт - против Камарата на строителите в България. В петък с писмо, изпратено до медиите, от браншовата организация стачкуваха против това, че четирима депутати от левицата - Елена Йончева, Крум Зарков, Георги Свиленски и Христо Проданова желаеха от АПИ да се направи самостоятелна експертиза на качеството на автомагистралите и на няколко основни пътни сектора в България. Камарата желае четиримата да подадат оставки като народни представители до 18 ноември. Ако ли не, ще провежда митинг и няма да ги позволява да влязат в постройката на Народното събрание. Според представителите на строителния отрасъл четиримата уронвали престижа му. По предложение на Нинова в неделя Българска социалистическа партия реши, че всичките 79 депутати на левицата ще се подпишат под декларация в поддръжка на сътрудниците си и ще я изпратят до Европейската комисия и Съвета на Европа. Елена Йончева пък сподели ден по-рано, че в случай че експертизата потвърди, че няма проблеми с автомагистралите и пътищата в страната, тя ще напусне Народното събрание.
На 23 октомври Нинова се срещна в партийната централа с представители на строителни компании, а на конференцията до нея седна ръководителят на Управителния съвет на камарата Илиян Терзиев. Тогава тя сподели, че Българска социалистическа партия поддържа развиването на стопанската система и компаниите. Изпълнителният шеф на организация Мирослав Мазнев изслуша конференцията в залата в партийната централа (на снимката). Той беше зам.-министър на районното развиване в държавното управление на Пламен Орешарски.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР