Оплакват се нѣкои граждани, че не можели да минат женитѣ

...
Оплакват се нѣкои граждани, че не можели да минат женитѣ
Коментари Харесай

Новите пространства на Шумен – арена за смели решения в съвременната градска среда -

„ Оплакват се нѣкои жители, че не можели да минат женитѣ им край казармата на 5то отдѣление, когато отиват по лозята си или за вода, тъй като бойци се нареждали край тарабитѣ и имъ говорели некрасиви работи. Тѣ молятъ началството имъ да вземе мѣрки спрѣмо тѣзи бойци - нахалници.

( " Шуменско слово ", бр. 21, 25 юни 1927 г.)

Близо 100 години по-късно тарабите на изхода от Шумен към Русе и Варна ги няма, а по местата, където в миналото е бил плацът и алеите на 5то Артилерийско поделение, познато по-късно като Пети полк, влюбени седят по пейките, деца бягат към люлките, а младежи вършат мускули в пространството към „ Арена Шумен “. Шуменската „ Арена “ с цялото пространствено решение на терена към нея може без пресилване да бъде избрана като сцена за смели решения в актуалната градска среда при конверсията на някогашни военни обекти и превръщането им в интегрална част от обществения живот на града.

История

Казармите на Пети артилерийски полк, взел присъединяване в четири войни, са цялостни с бойци съвсем 130 години, като кашици в тях е имало и преди Освобождението. Силуетите на казармите могат да се видят по графики от втората половина на XIX и фотоси от XX век, а изключително по времето на Студената война никой не може да си показа гарнизонния Шумен без поделението, дало името си на целия квартал в близост. И по този начин до 2007 година, когато последният набор 1988 с крясъци „ У-вол-не-ни-е “ напуща стените на казармата. С опразването на военния терен „ Пети полк “ заплашваше да се трансформира в следващата язва на Шумен наред със завещаните и незавършени в епохата на Народна република България Търговски дом, Телеграфо-пощенска палата, Дома на науката и техника или незавършените учебни заведения и скелет на дом за остарели хора в двата полюса на Шумен на Изток и на Запад.

Наследство

През 2011 година тогавашният кабинет трансферира три държавни военни парцела с отпаднала нужда на Община Шумен, единият от тях беше теренът на Пети полк. Държавата искаше да отхвърли от себе си разноските за поддръжка и защита, а общината нямаше концепция какво да прави с големия имот. Разговорите в публичното пространство се движеха от волунтаристични хрумвания за строителство на музей на артилерията, през настаняване на някое общинско дружество измежду обраслия в плевели двор, до отчасти възобновяване на басейн или оползотворяване на почналите да с разрушават здания за отдаване чартърен.

Раздребняването на концепциите и хрумванията на парче за поделението бяха загърбени през 2016 година, когато Община Шумен реши да построи на мястото на полка многофункционална спортна зала „ Арена Шумен “. Самото строителство на зала от вида „ Арена “ по това време не беше някаква оригиналност, новаторско беше решението за изцяло градоустройствено и архитектурно решение, което да трансформира залата в събирателна точка на едно ново градско пространство или различен градски център, изтеглящ към себе си част от обществения и публичен живот на града.

Планиране


Проектът на архитектурно студио „ АТЕК-ВД “ предвиждаше не единична архитектурна интервенция със строителството на една спортна или мултифункционална зала и ситуирането й някъде из имота, а изцяло благоустрояване на територията на Пети полк и консолидираното му в градския организъм. Идеята, която беше доведена до край и към този момент пета година потвърждава своите функционалност и жизнеспособност, предвиждаше основаването на напълно нов парк, паркинги с 300 места, усъвършенствания в инфраструктурните връзки, основаване на две нови кръгови кръстовища с отворена алтернатива за реализирането наоколо на състезателен и хотелски комплекс, както и на ритейл парк – хрумвания, които са в развой на дейна реализация сега и ще станат действителност в края на 2023 или през 2024 година.

Строителството на самата „ Арена Шумен “ беше финансирано от държавния бюджет с 8.5 милиона лв., а Община Шумен взе участие в развиването на благоустройствената концепция със лично финансиране на пътната инфраструктура.

Конверсия

Според архитекти и специалисти от строителния отрасъл „ Шуменското решение “ е съвършен образец за преработка на някогашен боен терен в спортно оборудване и демонстрира вероятен сюжет за развиване на сходни територии на други места в страната. Ако необятната публика и ползвателите на новите пространства не се заглеждат в тясната специфичност на градоустройството, експертите означават, че планът за „ Арена Шумен “ е предшестван от подробни градоустройствени изследвания и е изцяло решен още от териториално-устройствено равнище. В резултат, капацитетът на мястото цели да удовлетвори стратегическите ползи и потребности на локалната общественост.

„ Търсен бе органически облик, отразяващ „ откровено “ функционалната еластичност и целенасоченост на пространствата “, споделя арх. Валери Иванов, основен архитект на залата, съгласно който бившето военно отделение е превърнато в зала, която „ да генерира градска тъкан “. По думите на създателите на плана посредством него се фopмиpa (ce) витaлeн, здpaвocлoвeн, aтpaĸтивeн, втopичeн гpaдcĸи цeнтъp. За годините, през които е в употреба, новото градоустройствено и информационно решение дава отражение и на градския авто трафик и информационните потоци.

Символ

Така разположена самата зала не е кръпка в пространството в северната част на Шумен, а органически облик, знаков, запаметяващ се, който да се трансформира в един от знаците на града. Зрителната зала господства във височина над обслужващата част на постройката и фоайето за гости, чиито извити фасадни стени са естествено повдигнати в зоната на входните вестибюли.

„ Арена Шумен “ с цялостната й идея беше показана по време на конференцията ВUІLDІNG ІNNОVАТІОN FОRUМ 2016 тъкмо като пример за умна и професионална преработка на маргинални градски територии. Залата беше отличена за новаторска архитектура и на интернационалния конкурс за архитектура, интериор, продуктов дизайн и бранд връзка ICONIC AWARDS в Мюнхен през 2019.

Достойнствата на концепцията за създаване на модерно градско пространство върху руините на някогашните казарми бяха оценени в състезанието „ Сграда на годината 2018 “, когато в категорията „ Спорт “ победител стана „ Арена Шумен “. „ Залата е в действителност едно прелестно оборудване и сбъдната фантазия на генерации шуменски спортисти. Целият комплекс към нея придаде нов, съвременен образ на Шумен. “ – разяснява кметът на града Любомир Христов.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР