Оплакване, роптание, мрънкане, недоволство… плевел, който може да се зароди

...
Оплакване, роптание, мрънкане, недоволство… плевел, който може да се зароди
Коментари Харесай

В „Думи на надежда“: Оплакване и роптаене срещу благодарност и радост

Оплакване, негодувание, мрънкане, недоволство… бурен, който може да се зароди в душата ни и да я токсини. Тази тематика от поредицата „ да почистим градината на душата си “ избра свещеник Живко Тончев в рубриката „ Думи на вяра “.

„ Видели ли се в миналото благополучен мърморко, или радостен недоволник, или положителен роптаещ? Това са антоними и прегледен образец, че няма по какъв начин да си радостен, в случай че непрестанно откриваш аргументи да си неудовлетворен и да се оплакваш. Всъщност, постоянно можем да имаме аргументи за неодобрение. По същия метод, постоянно можем да открием защо да бъдем признателни и удовлетворени “, разяснява свещеник Тончев.

„ Вършете всичко без негодувание “

„ Оплаквам се и духът ми отпада “ Псалми 77:3

Според свещеник Тончев, постоянно хората настояват, че като се оплачат ще им олекне. Друга причина да го вършат е да насочат вниманието или виновността към различен.

„ Ако се замислим, никой няма да пристигна в живота ни с цел да го направи по-добър, в случай че ние не поемем тази отговорност за себе си. Оставяйки се единствено на недоволството, ще бъдем ограбени от насладата си. Нещо повече, то лишава ни от опцията, самите ние да сме отговора. В книгата „ Изход “ на Библията има образци за множеството роптания на евреите при излизането им от робството в Египет. И след всяко едно тяхно недоволство е написано, че Господ слушаше. Накрая им изпрати отровни змии… Явно даже на Него му омръзна от техните недоволства, а какво остава за индивида.

Недоволството не трови единствено нас, а и тези към нас, които ни слушат.

Ако имаме някакви недоволства е по-добре да потърсим и предложим отговор на казуса. Ние самите да станем решението. Разбира се, може да има едно градивно незадоволство, които води до усъвършенстване на обстановката, само че това става, посредством дейности. В противоположен случай недоволството е единствено ограбващо нас и заобикалящите ни, чувство, което не води до нищо градивно “, споделя още свещеник Живко Тончев.

Той за следващ път напомни, какъв брой по-ползотворна и ефикасна е благодарността в нас и прикани: „ Нека от градината на душата ни да изкореним плевелите на недоволството и да посеем в нея семената на благодарността “.

Цялата тематика, чуйте в звуковия файл:
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР