Опитваме се от една страна да направим правителство, което да

...
Опитваме се от една страна да направим правителство, което да
Коментари Харесай

Aкад. Николай Денков:Ако кабинетът не срещне подкрепа на предварителните разговори, такъв няма да бъде предложен

Опитваме се от една страна да създадем държавно управление, което да се сплоти към общи цели и задания, въпреки това даваме и знак съгласно нас по какъв начин би трябвало да се подходи - с общ диалог на масата. Това съобщи в " Панорама " кандидат-премиерът на " Продължаваме промяната " акад. Николай Денков.

От думите му стана ясно, че не е несъмнено дали кабинетът на Политическа партия ще бъде препоръчан за гласоподаване в Народното събрание:

" Целта на сглобяването на един кабинет е да мине през Народно събрание и да може да си свърши работата, само че каква е работата, която може да сплоти политическите партии, следва да обсъждаме. Ако няма поддръжка и се види, че няма късмет, какъв е смисълът да го вкарваме за разискване? Най-добросъвестно обаче ще се опитаме да изградим някаква степен на доверие, която да ни даде късмет да минем през Народното събрание ".

За да може да се ръководи, би трябвало да има някакво взаимно доверие, каквото липсваше за кабинета " Габровски ", уточни Денков. Причините са, че не е било ясно кой фактически ще взима решенията, че кабинетът бе обявен като експертен, а не се е оказало тъкмо по този начин и на последно място - незадоволителната поддръжка.

" Аз знам, че ние също стартираме с недостиг на доверие, по тази причина и този нов формат значително повтаря това, което направихме сполучливо предходната година, с цел да сглобим кабинет при сложни условия ".

Акад. Денков не има вяра във формулата на безпристрастен експертен кабинет и напомни, че и двата такива в най-новата ни история не са приключили добре.

" Всеки един кабинет би трябвало да има политическа поддръжка и няма кой да я носи по-добре от водачите на партиите. От самото начало да кажем, че тези хора няма да вземат участие, не е обикновено ".

Денков не е сюрпризиран от това, че " Възраждане " не са се появили на днешната среща сред партиите в Народно събрание, съгласно него те имат друга ценностна система. Каза още, че е оставил вратата отворена за ГЕРБ и Движение за права и свободи, а решението какъв брой време да седят на срещата е тяхно.

Той разяснява и участията си в държавни управления на ГЕРБ.

" През последните дни много постоянно трябваше да давам отговор на въпроса " Вие специалист на ГЕРБ ли сте? " и в шеговита форма споделих: " Аз съм специалист на Софийския университет и на българската физико-химична научна школа ". Бях поканен 2014 година в длъжностен кабинет на президента Плевнелиев и там влязох като академик с опит в научни стратегии. Тогава работихме дружно с господин Дончев (също посетител в " Панорама " - бел. ред) ".

Заяви, че в никакъв случай не е членувал в ГЕРБ, а през 2016 година е подал оставка като заместник-министър от кабинета " Борисов " 3 по същите аргументи като Христо Иванов (тогава правосъден министър - бел. ред.) Посочи, че от този момент е канен в няколко служебни кабинета, само че не е имал други партийни задължения, с изключение на с " Продължаваме промяната ", на която е съучредител.

" Моята задача е да подкрепя за навлизането на науката и на учените при вземането на решения в България ", разяснява акад. Денков.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР