Опитваме се да стигнем до съгласие, при което скулптурите на

...
Опитваме се да стигнем до съгласие, при което скулптурите на
Коментари Харесай

Британският музей ще преговоря с Гърция за фигурите на Партенона, въпреки скандала Сунак-Мицотакис

Опитваме се да стигнем до единодушие, при което скулптурите на Партенона да се експонират както в Атина, по този начин и в Лондон, съобщи ръководителят на Попечителския съвет на Британския музей Джордж Озбърн, представен от гръцката телевизия „ Скай “.
В английския подкаст „ Политикал къренси “ (Political Currency) Озбърн акцентира, че договарянията с Гърция си заслужават и могат да продължат „ без значение от това дали министър председателят на Англия Риши Сунак ще се срещне с сътрудника си Кириакос Мицотакис “.

Миналата неделя гръцкият министър председател съобщи, че възнамерява да повдигне въпроса за така наречен Мрамори на Елгин по време на визитата си в Лондон. В понеделник вечер обаче Сунак ненадейно анулира срещата си с гръцкия министър-председател, която трябваше да се състои във вторник. Обяснението на Сунак беше, че Мицотакис се е отметнал от думата си да не приказва обществено за Мраморите на Елгин по време на визитата си в Лондон, само че гръцкото държавно управление отхвърли да е давало сходни обещания.

Бившият министър на финансите Джордж Озбърн съобщи, че е явно, че държавното управление на Сунак не би се съгласило на продан на скулпторите. В същото време обаче позицията на водача на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър, който към този момент си е обезпечил удобна преднина за парламентарните избори през 2024 година, позволява опцията за договаряния.

„ Киър Стармър сподели също, че въпреки да поддържа напъните на Британския музей, няма желание да промени закона. И в случай че не измененията закона, тогава няма никаква вероятност скоро (скулпторите) да се върнат в Гърция, да се върнат без нищо (в замяна), просто да се предадат, нещо, което по този начин или другояче не би било решение за Музея “, уточни Озбърн и добави, че това е спомагателен мотив за продължение на разговора с Гърция.
Озбърн посочи, че „ търсим с гръцкото държавно управление от името на музея “ решение, което би разрешила на Мраморите да бъдат изложени в Атина. Той добави, че се пробва да стигне до консенсус, при който „ гръцките съкровища “ ще се обменят и ще прекарват време и в двете страни.

Председателят на Попечителския съвет на Британския музей разясни, че за него не е ясно за какво кабинетът на Сунак не е очаквал Мицотакис да повдига въпросната тематика в случай, че го прави при всяко посещаване във Англия. Според Озбърн повода за анулацията на премиерската среща е това, че гръцкият министър председател се е видял авансово с водача на опозицията.

Скулптурите от античния храм на богинята Атина, които през днешния ден се намират в Британския музей, са свалени от Партенона при започване на XIX в. от английския дипломат в Османската империя лорд Елгин, заради което и постоянно са наричани Мраморите на Елгин. През 1816 година английският парламент изплаща от Елгин релефите и ги дава на Британския музей, където се намират и до през днешния ден. Друга част от Мраморите са в Музея на Акропола. През 1983 година Гърция стартира акция за връщането на скулптурите от Лондон в Атина, а тематиката е източник на от време на време напрежение в двустранните връзки.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР