Опитваме се да работим с темп, който да позволи догодина,

...
Опитваме се да работим с темп, който да позволи догодина,
Коментари Харесай

Трета авиационна база Граф Игнатиево подновява носенето на бойно дежурство

Опитваме се да работим с ритъм, който да разреши следващата година, след първото тримесечие, при идването на новите самолети F-16 Block 70 всички обекти да бъдат сполучливо приключени и въведени в употреба. Това сподели служебният министър на защитата Атанас Запрянов, който връчи Акт 16 на полосата за политане и кацане на командира на Трета авиационна база в село Граф Игнатиево бригаден военачалник Николай Русев, заяви Българска телеграфна агенция.

В рамките на церемонията бе осъществено пребазиране на самолети МиГ-29 от Летище Пловдив, с което се възобновява летателната активност и носенето на бойно дежурство от Трета авиобаза.

Запрянов напомни, че в авиобазата се извършват 49 плана. Първите два с Акт 16 са рульошките и пистата, има четири плана, за които следва подписването на Акт 16 и шест са във фаза на подготовка за Акт 15, уточни Запрянов. По думите му четири плана са значими за приемането на F-16 и има късмет закъснението по реализирането им да бъде наваксано. Запрянов се обърна към компаниите реализатори с думите, че не работят за пари, а способстват за бойната подготвеност и сигурност на военните сили. В края на август и през ноември базата ще бъде посетена от американски специалисти, сподели служебният министър. Той означи, че са вложени 111 млн. лв., от които 87 млн. лв. са български финансови средства, а 24 млн. лв. - от програмата на НАТО за вложения в сигурността. 

" Смятам, че полосата на външен тип и досег наподобява добре. Осветителната система е невероятна, една от най-хубавите в света ", разяснява бригаден военачалник Николай Русев, който пилотира първия аероплан, пребазиран в базата от Летище Пловдив.

До края на годината ще бъде приключено образованието за асимилиране на новата оръжейна платформа F-16 и на втория български водач. В края на юни капитан Александър Велинов стана първият водач, минал образованието. Подготовката на всички водачи на първите и вторите осем самолета ще се реализира в Съединени американски щати, уточни Запрянов. 

На събитието в авиобазата участваха заместник-началникът на защитата генерал-лейтенант Цанко Стойков и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, както и зам.-министрите на защитата Аделина Николова и Иван Пейков.

С цел обезпечаване на изискванията за предпазване, поддръжка и употреба на изтребители F-16 през юли 2020 година бе направен „ План за реорганизация и рационализация на летище Граф Игнатиево “, признат от Съвета по защита. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР