Опитваме се да бъдем навсякъде по Черноморието и в страната,

...
Опитваме се да бъдем навсякъде по Черноморието и в страната,
Коментари Харесай

Ангелкова разкри как е тръгнал сезона в по-малките черноморски курорти

Опитваме се да бъдем на всички места по Черноморието и в страната, да беседваме с всеки бизнесмен, работещ в тази сложна обстановка за българския туризъм. Да бъдем до сектора и да разясняваме всички наболели въпроси, а те са доста, изключително след последното развиване на епидемиологичната конюнктура у нас, което дава отражение върху бранша и опциите за пътешестване.

Това съобщи в Слънчев бряг министърът на туризма Николина Ангелкова  Николина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 година Възпитаник е на Harvard след среща със Съюза на притежателите в едноименния курорт. Тя разяснява, че бизнесът е обезпокоен поради неяснотата към избора на България като дестинация, което е доста значимо за Слънчев бряг и Златни пясъци. Като национални курорти те разчитат главно на задграничния туристопоток, който бе блокиран поради пандемията в международен мащаб.

Следващата седмица планираме да стартираме програмата за 35 евро дотация за седалка за чартърни полети с туристи. Законопроектът беше обнародван в Държавен вестник и чакаме да се завърши утвърждението от Европейската комисия, заяви министър Ангелкова. Мярката е основна по повод избора на нашата страна като дестинация. Дискутирано е било също от кои страни чакаме чартъри. Всеки ден имаме друга информация. За момента предвиждаме тези полети да продължат от Германия, Нидерландия, Белгия, Полша, Чехия, само че има и канселирани от Прибалтийския район. Водим диалози да отпадне 14-дневната карантина за други доста значими пазари за българския туризъм. Обстановката е напрегната за представителите на бранша, изключително тук, в националните курорти, акцентира министър Ангелкова. Според нея запълняемостта на хотелите в Слънчев бряг сега е ниска, Златни пясъци също е надалеч от потенциала си. Трудно е тук на хотелиерите да поддържат такава огромна база, да заплащат разноски и надлежно да не знаят какво ги чака.

Ангелкова поставя щемпел на всички безвредни хотели и заведения за хранене

Министър Ангелкова увери, че на юг от Бургас има добър сезон на фона на спешната година, което ни дава вяра с повече дисциплинираност, отговорност и съблюдаване на ограниченията да притеглим повече туристи. Възстановяването на бранша обаче изиска доста старания и време, разяснява още министърът.

На срещата бяха разисквани и мярката 80:20 в поддръжка на туристическия бизнес, както и опцията тя да се комбинира със стъпката да се наемат в туризма регистрирани в бюрата по труда безработни. Държавата поема 610 лева от издръжката им. Министър Ангелкова благодари на сътрудниците си от общественото министерство, които оптимално бързо ще придвижат поръчките от бранша.

В срещата в Слънчев бряг взе участие и ръководителят на КЗП Димитър Маргаритов, който съобщи, че контролната активност е съобразена с актуалната обстановка. Комисията работи по тъжби и сигнали и в режим на самосезиране. Извършват се инспекции на плажове и заведения, от направени над 90 инспекции през миналата седмица са открити три нарушавания, като цяло българският туристически артикул през последните години става все по-качествен.

Апелът на КЗП към стопаните на заведенията е да не търсят способи да излъжат туристите, преследвайки бърза облага за сметка на целия сезон. Всеки консуматор може да избира кои аксесоари да употребява на плажа по лично предпочитание, а спомагателните услуги отвън договорните връзки за наем и концесия на плажовете са на пазарен принцип. Един отрицателен случай може да сътвори неправилно усещане за целия бранш, предизвести Маргаритов.

Ангелкова разгласи, че се работи интензивно за рестарт на туристическия бизнес

По-рано през днешния ден министър Ангелкова организира работна среща и с сектора в Поморие, на която участва кметът на общината Иван Алексиев. Водим дейна антикризисна акция за България като дестинация, в която в местата за настаняване са въведени извънредно строги противоепидемични ограничения против пандемията от COVID-19. С дисциплинираност и отговорност от всички считаме, че последователно доверието към пътуванията се връща и се надяваме сезонът да се реализира, сподели министърът. Тя изрази страдание, че броят на случаите с ковид у нас се усилва и по тази причина е извънредно значимо да се съблюдават от всички здравно-хигиенните правила съгласно интернационалните стандарти. Така ще се понижи разпространяването на инфекцията и доверието на туристите ще се върне. Ведомството е в непрекъснат контакт с водещи интернационалните туроператори, които нямат желание да анулират полетите си. Стартира и насърчителната мярка за хората от първа линия в битката с пандемията. Няма да има никакви ограничавания във връзка с местата за настаняване, които ще могат да употребяват, нужно е единствено да са регистрирани в Единната система за туристическа информация. Това също в допълнение ще подкрепи бранша, уточни тя.

Министър Ангелкова анонсира още, че през идната седмица в Слънчев бряг ще се състои посещаване на ръководителите на дипломатическите задачи и представителствата на интернационалните организации, упълномощени в България. На тази среща ще бъдат показани ограниченията, които ползва страната ни като туристическа дестинация, оповестиха от пресцентъра на министерството на туризма.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР