Опитвали ли сте някога да погледнете човек, цвете, да възприемете

...
Опитвали ли сте някога да погледнете човек, цвете, да възприемете
Коментари Харесай

Без страст няма красота

Опитвали ли сте в миналото да погледнете човек, цвете, да възприемете концепция или страст, без какъвто и да било избор, без всякакво наказание?
Разбирали ли сте от опит какво става, в случай че не осъждаме желанието, в случай че не дефинираме положително ли е, или неприятно, само че единствено го осъзнаваме?
Знаете ли какво значи да осъзнаваш каквото и да било?

“Болшинството не е способно за усещане в цялата същина на явлението, защото е привикнало да осъжда, да избира, да преценя и отъждествява. ”

И по този начин, може ли да се осъзнае желанието в цялото му единение и нерушимост? Това е допустимо, в случай че имате свое отношение към него, в случай че имате думи, съзнателна работа. Ако осъзнаваме всяко предпочитание сега на появяването му, без да се отъждествяваме с него и като съхраняваме цялостно безразличие по отношение на него –
в това положение на зоркост дали се съхранява желанието, дали то не се трансформира в пламък, в пристрастеност.

Обикновено отнасят думата “страст ” към пола. За мен пристрастеността няма никаква връзка със сексуалността. Страстта е нужна също като интензивността /излишък на качествена енергия/.

За да живеем естествено, с цел да усещаме пълнотата на живота, с цел да можем просто да гледаме предметите: планините, дървото, правилно да погледнем човешкото създание, с цел да можем всичко това, би трябвало да притежаваме буйната интензивост. Но тая пристрастеност, това горене загасват, в случай че са окръжени от всички страни с разнообразни условия, правила, несъгласия, вихри и рискове, може ли пламъкът да гори, в случай че го потиска димът?

“Нашият живот е пушек. Търсим пламък, само че му пречим да се разпали, тъй като непрекъснато отхвърляме, укротяваме това, което назоваваме предпочитание. Без пристрастеност, няма хубост. ”

Без да загатваме за хубостта на картините, оборудванията, гримираните дами или всички неща, които имат лична форма на хубост, съществува нещо прелестно, недостъпно за възприятията и мисълта, което не може да бъде разбрано и реализирано без пристрастеност. Затова, не изопачавайте смисъла на думата “страст ”, в нея няма нищо неприятно.

Кришнамурти
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР