Опитвала ли се е Турция да изведе тайно от САЩ

...
Опитвала ли се е Турция да изведе тайно от САЩ
Коментари Харесай

Турски заговор срещу Гюлен?

Опитвала ли се е Турция да изведе скрито от Съединени американски щати своя зложелател №1 - ислямисткия свещеник Фетхуллах Гюлен? Говори се за рушвет до 15 млн. $ за предаването на Гюлен на Турция, показва Дойче веле, базирайки се на две американски издания.

Ислямският свещеник Фетхуллах Гюлен е считан от Турция за уредник на несполучливия опит за прелом от юли 2016 година. Анкара от дълго време безрезултатно се пробва да изиска по формален път изгонването на живеещия в заточение в Съединени американски щати свещеник.

Германски медии цитират информация на " Уолстрийт джърнъл ", съгласно която в средата на декември предходната година в Ню Йорк се е състояла среща сред Майкъл Флин, който тогава е бил към този момент номиниран за консултант по националната сигурност, и публични турски представители. На този диалог била разисквана опцията Гюлен скрито да бъде изведен от Съединени американски щати с частен аероплан и след това да бъде интерниран в специфичния затвор на турския остров Имралъ, където от дълги години се намира и водачът на неразрешената Кюрдска работническа партия (ПКК) Абдулах Йоджалан. NBC и " Уолстрийт джърнъл " настояват, че турската страна е желала да изследва дали Флин, откакто публично поеме поста си на консултант в Белия дом, би им оказал помощ да получат каквото желаят.

Свидетели: имало е скришен проект

Тези разкрития били направени от специфичния американски следовател Робърт Мълър, който разпитал четирима души за извършената среща в Ню Йорк. Именно от тях очевидно е разбрал за възможното съществуване на секрети сделки сред Турция и някогашния американски консултант по въпросите на националната сигурност, написа " Зюддойче Цайтунг ". А " Франкфуртер Алгемайне Зонтагсцайтунг " прибавя различен значим подробност: някогашният началник на Централно разузнавателно управление на САЩ Джеймс Улси разказал, че на въпросната среща през декември 2016 в Ню Йорк, на която бил притеглен от Майкъл Флин, е ставало дума за интервенция под прикритие, целяща да изведе Гюлен от Съединени американски щати.

Неизвестно остава дали в действителност са били плащани някакви пари от турска страна и по какъв начин тъкмо е реагирал Флин на настояванията от Анкара. Адвокат на Флин отхвърли обвиняванията като несъстоятелни.

Анкара го е правила и преди

По същия метод реагира и турското посолство във Вашингтон, което разгласи изказванията на американските медии за " неверни, смехотворни и безпочвени ". От посолството обявиха също така, че Турция в никакъв случай не би употребила противозаконни средства, с цел да реализира изгонване на Гюлен от Съединени американски щати. Само че Анкара и различен път е работила по този начин, напомня в тази връзка " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг " (ФАЦ) - когато през февруари 1999 година сътрудници на турските секрети служби отвлякоха укриващия се в Кения Абдулах Йоджалан. Преди това турската страна беше заплашила Сирия, че в случай че не откаже леговище на Йоджалан, турски войски ще нахлуят в Сирия. Така на шефа на ПКК му се наложи да премине през половин Европа, с цел да се озове най-после в Найроби, където откри леговище в гръцкото посолство. След като напусна постройката на посолството, а не е изключено да е бил заставен да я напусне, той беше хванат от турски специфични елементи, които неотложно го трансферираха със аероплан в Турция.

Разбира се, Съединени американски щати не са Кения, иронично разяснява ФАЦ и прибавя, че в случай че турските секрети служби не съумеят да приложат сходна хватка, както по отношение на Йоджалан, е прекомерно евентуално турското правораздаване да осъди Фетхуллах Гюлен задочно. В подобен случай зложелател номер едно на днешна Турция ще е заставен да прекара остатъка от живота си в едно откъснато от света имение в Пенсилвания, из чиито гори от време на време се срещали и мечки.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР