Опитва ли се Турция да се меси във вътрешната политика

...
Опитва ли се Турция да се меси във вътрешната политика
Коментари Харесай

Опитва ли се Турция да се меси във вътрешната политика на България

Опитва ли се Турция да се меси във вътрешната политика на България и да подрежда политическите сили по избран, преференциален за страната метод? Ще се намеси ли на изборите в неделя? Вътрешният министър Бойко Рашков упрекна южната ни съседка в неуместно държание, а думите му доведоха до митинги и дипломатически искри. Темата беше коментирана и оценена в ефира на „ Здравей, България " от политическия анализатор Слави Василев и политолога Цветанка Андреева.

Турция се меси и то от доста време. Естествено, че тя ще отбрани своя интерес, а той е да се разпростре колкото може по-далеч от своята територия. Фактът, че у нас има етнически турци разрешава на страната от доста години да въздейства. Понеже в България Движение за права и свободи ловко играе с етническата карта от много време, ползите и на едните, и на другите съответстват. Смятам, че етнически проблем у нас няма. Етническите турци в никакъв случай не са показвали, че желаят да се еманципират. Нито българите ги усещат като разнообразни. Интересът на Движение за права и свободи е да накара тези хора да се усещат обособени, с цел да могат те постоянно и систематично да гласоподават за Движение за права и свободи. Това е проблем на българската страна, разяснява Василев.

Според Андреева никоя победа и избори не могат да костват възпалването на етническа омраза. Гледайки репортажа, имах възприятието, че зад Бойко Рашков ще излезе Тодор Живков или Добри Джуров. Това е една координирана политика, която съпровожда цялата акция на Радев. Тя стартира с добре премислена и обществена имитация на президента към ръководителя на Движение за права и свободи в качеството му на български мохамеданин. Въпросът чия е неговата татковина взриви и тези напрежения, напомни онази изразителност, в която български генерали питаха турците кои са имената им и коя е родината им. Това е извънредно рисково. За да спечелим една шепа националистически избор, ще разпалим следващия етнически спор в България, счита политологът.

Политическият анализатор обаче не се съгласи с нейните думи. Според Василев в България етнически проблем няма. Той е на мнение, че с думите си Бойко Рашков не е провокирал митингите пред турското посолство у нас.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР