Опитва ли се Турция да се меси във вътрешната политика

...
Опитва ли се Турция да се меси във вътрешната политика
Коментари Харесай

В седмицата на балотажа: Разпалва ли се етническа вражда в страната ни?

Опитва ли се Турция да се меси във вътрешната политика на България и да подрежда политическите сили по избран, преференциален за страната метод? Ще се намеси ли на изборите в неделя? Вътрешният министър упрекна южната ни съседка в неуместно държание, а думите му доведоха до митинги и дипломатически искри. Темата беше коментирана и оценена от политическия анализатор Слави Василев и политолога Цветанка Андреева.

 „ Турция се меси и то от доста време. Естествено, че тя ще отбрани своя интерес, а той е да се разпростре колкото може по-далеч от своята територия. Фактът, че у нас има етнически турци разрешава на страната от доста години да въздейства. Понеже в България ловко играе с етническата карта от много време, ползите и на едните, и на другите съответстват. Смятам, че етнически проблем у нас няма. Етническите турци в никакъв случай не са показвали, че желаят да се еманципират. Нито българите ги усещат като разнообразни. Интересът на Движение за права и свободи е да накара тези хора да се усещат обособени, с цел да могат те постоянно и систематично да гласоподават за Движение за права и свободи. Това е проблем на българската страна ”, разяснява Василев, по Нова телевизия. 
Протест и напрежение пред турското посолство (СНИМКИ)
Пред турското посолство в София се организира митинг против намесата на Турция в изборите у нас. Стигна се до леко напрежение сред проте...

Според Андреева никоя победа и избори не могат да костват възпалването на етническа омраза.

„ Гледайки репортажа, имах възприятието, че зад Бойко Рашков ще излезе Тодор Живков или Добри Джуров. Това е една координирана политика, която съпровожда цялата акция на Радев. Тя стартира с добре премислена и обществена имитация на президента към ръководителя на Движение за права и свободи в качеството му на български мохамеданин. Въпросът чия е неговата татковина взриви и тези напрежения, напомни онази изразителност, в която български генерали питаха турците кои са имената им и коя е родината им. Това е извънредно рисково. За да спечелим една шепа националистически избор, ще разпалим следващия етнически спор в България ”, счита политологът.

Политическият анализатор обаче не се съгласи с нейните думи. Според Василев в България етнически проблем няма. Той е на мнение, че с думите си Бойко Рашков не е провокирал митингите пред турското посолство у нас.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР