Опитите за постигане на мир в Либия с посредничеството на

...
Опитите за постигане на мир в Либия с посредничеството на
Коментари Харесай

Преговорите за мир в Либия се провалиха, нов опит - в края на седмицата

Опитите за реализиране на мир в Либия с посредничеството на Русия и Турция се провалиха. Прекратяването на огъня към този момент остава в действие. В края на седмицата 11 държавни водачи ще се съберат в Берлин за втори опит за преустановяване на гражданската война в някогашната джамахирия.

След 7-часови договаряния през вчерашния ден командващият групировката Либийска национална войска Халифа Хафтар през днешния ден ненадейно си потегли от Москва без да е подписал плана на спокойно съглашение. Руската страна разгласи, че генералът е изискал още време за размисъл - до на следващия ден сутринта. Москва прикани европейските сили и съседите на Либия към общи старания.
Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия: За да работят всички в една посока и да накарат страните в либийския спор да се спогодят, а не да не престават да си обясняват връзките по пътя на силата.  © БГНЕС
Силите на Хафтар управляват близо 80% от Либия. От април предходната година са в подстъпите на Триполи, в подготвеност да щурмуват столицата. Турция обаче към този момент е директно забъркана с военни елементи на страната на държавното управление на Файез ас Сарадж.
Реджеп Ердоган, президент на Турция: Внимателно ще следим какво прави пучистът Хафтар. Ако реши да нападне още веднъж мирните жители и законното държавно управление, ще му дадем урок, какъвто заслужава.
Надеждите са примирието да се задържи най-малко до неделя. Тогава в Берлин ще се съберат 11 държавни и държавни ръководители за поредна мирна конференция. В дневния ред е преустановяване на оръжейните доставки за враждуващите страни и разполагане на мироопазващи сили на Организация на обединените нации в Либия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР