Опитите за оказване на натиск върху магистрати са в пълен

...
Опитите за оказване на натиск върху магистрати са в пълен
Коментари Харесай

Асоциация на прокурорите: Опитите за натиск върху магистрати са в разрез с европейските ценности

Опитите за оказване на напън върху магистрати са в цялостен прорез с европейските полезности, към които страната ни се стреми към този момент дълги години. Това написа в мнение до редица институции Асоциацията на прокурорите в България, съобщи Българска телеграфна агенция. Повод за документа е казусът с прокурори от Градската прокуратура, които се оплакаха от напън от страна на чиновници на ГДБОП по делото за средствата на автомагистрала " Хемус ".

В историята на прокуратурата няма еквивалент на сходно жестоко тъпчене на правилото на разделянето на управляващите, нито за толкоз нападателно вмешателство в независимостта на правосъдната власт, написа в мнението на прокурорската асоциация. То е адресирано до Европейска комисия, европейската прокуратура, интернационалната асоциация на прокурорите, президента, ръководителя на Народно събрание, премиера и дипломати. Копие от него ще бъде импортирано през днешния ден и във Висш съдебен съвет.

Поставянето на условия под формата на ултиматум на наблюдаващи прокурори, съпроводено с заповеднически звук и откровени закани за търсене на отговорност е неприемливо в едно демократично общество, написа в позицията.

Според асоциацията е налице необяснима и извънредно рискова наклонност за целеустремено нагнетяване на напрежение, провокиране на спорове и основаване на изкуствена борба сред изпълнителната власт и прокуратурата, а това е в цялостен контраст с ползите на българските жители. Подобна институционална война неизбежно би довела до натурален взрив на престъпността в страната, безпорядък и произвол, считат от асоциацията. И припомнят, че неналичието на взаимоотношение сред органите на изпълнителната и правосъдната власт ще се отрази неподходящо върху жителите, които чакат страната, в лицето на своите институции, да ги пази и да охранява ползите им.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР