Опитите за намиране на решение по въпроса за приемането на

...
Опитите за намиране на решение по въпроса за приемането на
Коментари Харесай

Министър Демерджиев: България се представи достойно, въпросът за Шенген беше политически

Опитите за намиране на решение по въпроса за приемането на България в Шенген ще продължат до края на годината и през идната година, съобщи вицепремиерът по публичен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в Брюксел във връзка отхвърленото от Съвета на Европейски Съюз през днешния ден предложение за присъединението на нашата страна към пространството.

България се показа доста почтено, самото умозаключение на Европейската комисия и отчетите, и мненията, демонстрираха, че България и Румъния дават отговор на всички условия за приемането ни в Шенген. „ Въпросът беше политически. Две страни взеха решение друго, а 25 ни поддържаха безусловно и доста прозорливо, смятайки че това е вярното решение “, заключи той.

Ще работим в посока да се откри компромис, тъй че да се съгласят двете страни, които бяха резервирани през днешния ден, добави министърът във връзка гласовете „ срещу “ на Австрия и Нидерландия. Той заяви, че се чака напъните да бъдат продължени от Шведското председателство на Съвета на Европейски Съюз от януари следващата година. „ Нищо не е изгубено, в противен случай, на прав път сме и сме създали това, което се чака от нас “.

Готови сме за разговор и градивни решения, стига да са свързани с неща, които са потребни за опазването на границата.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и заместник-министър Моника Димитрова-Бийчър вземат участие в съвещание на Съвета „ Правосъдие и вътрешни работи “, което се организира през днешния ден в Брюксел. В рамките на Съвета бе разисквана и тематиката за възстановяване на успеваемостта на политиката на Европейски Съюз за връщане. България споделя визията, че Европейски Съюз не би трябвало да се колебае да употребява всички налични ограничения, в това число и стимулиране на третите страни да одобряват назад незаконно пребиваващи в Европейски Съюз лица. Делегатите разгледаха и обстановката в Украйна. В този подтекст бяха обрисувани главните провокации – обезпечаване на естествени условия на престояване на украинските бежанци в Европейски Съюз и гарантиране на вътрешната сигурност.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР