Опитите на една от управляващите партии в Холандия да отмени

...
Опитите на една от управляващите партии в Холандия да отмени
Коментари Харесай

Холандците са разделени дали да отменят закона за обида срещу краля

Опитите на една от ръководещите партии в Холандия да анулира закон, съгласно който обидите към крал Вилем-Александър са закононарушение, наказвано с до пет години затвор, разделиха съдружното държавно управление, съобщи " Гардиън ".

Холандия е една от дребното европейски страни, запазили закона за lèse-majesté (от латинското laesa maiestatis), което значи " засегнатост към Негово височество ". Холандската Камара на представителите ще разиска въпроса тази седмица, само че в ръководещата коалиция към този момент изплуваха разлики.

Докато Зелените, социалистите и Работническата партия поддържат самодейността на либералите в партия D66, консервативните партии в държавното управление (Християндемократически апел CDA и " Християнски съюз " ) са срещу. Депутат от CDA разяснява: " Говорим за краля, нашият крал, който не може да се пази в публичния спор ".

Според предлагането на D66 Вилем-Александър ще продължи да бъде защитаван от закони против тирада на омразата или такава, подбуждаща дискриминация.

Народната партия за независимост и народна власт (VVD), водена от премира Марк Руте, съобщи, че няма да поддържа закон, който би принудил краля да подава публична тъжба, с цел да получи правораздаване. Според неин народен представител не е редно кралят " да отива в полицията с колелото си, с цел да свидетелства ".

Преди две години 44-годишен мъж бе наказан на 30 дни затвор за това, че е обидил монарха във " Facebook ", наричайки го палач, апаш и принудител. Той подправил изображения на онлайн изтезания, включващи лицето на краля на мястото на тези на същинските жертви.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР