Опитите да се изпрати в забвение решаващата роля на Русия

...
Опитите да се изпрати в забвение решаващата роля на Русия
Коментари Харесай

Българите никога не са подкрепяли опитите да се изтрие Русия от историята на страната им

Опитите да се изпрати в забвение решаващата роля на Русия за освобождението на България от османско робство в никакъв случай няма да срещне поддръжката на българските жители.Това съобщи по време на днешния брифинг представителят на съветското външно министерство Мария Захарова.

„ По време на упоменатите юбилейни тържества (145-годишнината от освобождението на България) бяха направени опити да се изпрати в забвение решаващата роля на Русия за избавянето на България от задграничен терор. Виждаме в това, наред с други неща, неуважение на личното минало, на личните жители, на потомците на героичните опълченци Убедени сме, че сходна линия в никакъв случай няма да срещне благосклонности измежду българските патриоти, които същински почитат и пазят както своята история, по този начин и традицията на другарство сред нашите нации ", сподели дипломатът, разяснявайки оскверняването на паметника във Варна на съветския дипломат в Константинопол Николай Игнатиев.

" За това свидетелстват отрупаните с цветя монументи на героите от Руско-турската война (1877-1878 г.) във всички краища на страната и многочислените благодарствени послания от елементарни български жители, които бяха получени в нашето посолство ", добави Захарова.

Събитията във Варна и повреждането на паметника на Съветската войска в София бяха избрани от представителя на съветското външно министерство като актове на вандализъм и опозоряване на историческата памет и истина. " Жалко е, че сходни безчовечен феномени получават, а евентуално в някои европейски страни към този момент са придобили систематичен темперамент, стават част от войната против съветските монументи и са ориентирани към подклаждането на русофобия и подправяне на историята ", сподели тя.

На 4 март вандали оскверниха паметника на съветския посланик Николй Игнатиев във Варна, който преди 145 години подписа Сан-Стефанския контракт, довел до освобождението на България и върнал страната на политическата карта на света след 500-годишно османско иго. Неизвестни лица заляха монумента с бяла багра.

На 23 февруари паметникът на Съветската войска в София беше развален от вандали: две гранитни плочи бяха разрушени с чук, а подножието и надписът " На Съветската войска - освободителка от признателния български народ " бяха залети с алена багра.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР