Опитът за военен преврат в Боливия завърши с арест на

...
Опитът за военен преврат в Боливия завърши с арест на
Коментари Харесай

Опит за военен преврат в Боливия завърши с провал, арестуваха оганизатора

Опитът за боен прелом в Боливия приключи с арест на уредника му - военачалник Хуан Хосе Сунига, а изпратените от него против президентския замък в столицата Ла Пас военни елементи се изтеглиха от централния площад " Мурильо ", съобщи Ройтерс. 
Президентът на южноамериканската страна Луис Арсе жигосах " опита за прелом " и прикани за интернационална поддръжка, добави организацията.
Първо нощес военни подразделения, предвождани от в това време снетия от поста на главнокомандващ боливийската войска военачалник Сунига, се струпаха на площад " Мурильо ", където се намира резиденцията на президента.
Очевидци осведомиха Ройтерс, че танк е разрушил портала на президентския замък, а военнослужещи са нахлули вътре.
" Днес страната е изправена пред опит за държавен прелом. Днес, за следващ път, страната е изправена пред ползи, които стоят над демокрацията ", съобщи Арсе от президентския замък, до момента в който той бе нападнат от военнослужещи.
" Боливийският народ е свикан да работи през днешния ден. Ние имаме потребност боливийците да се провеждат и активизират против държавния прелом в услуга на демокрацията ", съобщи още Арсе.
Няколко часа по-късно, съгласно информация на помощник на Ройтерс, военните са се изтеглили от площад " Мурильо " и полицията е открила цялостен надзор над обстановката. Боливийските управляващи арестуваха Сунига и го водиха на незнайно за необятната публика място, отбелязва Ройтерс.
В това време президентът Арсе назначи за главнокомандващ на армията на Боливия Хосе Уилсон Санчес на мястото на Сунига. Той прикани за успокоение и възобновяване на реда.
" Заповядвам на тези военнослужещи, които бяха мобилизирани на улиците, да се върнат по своите елементи. Молим кръвта на нашите военнослужещи да не бъде проливана ", сподели Санчес.
САЩ оповестиха, че наблюдават от близко обстановката и приканиха за успокоение и възпиране от принуждение.
Напрежението в Боливия се повишава по отношение на общонационалните избори, които следва да бъдат създадени следващата година, като ляво насоченият политически някогашен президент Ево Моралес има намерение да се кандидатира против тогавашния си съидейник Арсе, показва Ройтерс.
Моралес всява разцепление в ръководещата социалистическа партия и като цяло основава неустойчивост в страната, обръща внимание организацията.
Сунига неотдавна разгласи, че Моралес няма да може да се завърне на президентския пост и се зарече да го спре. Преди щурма на президентския замък генералът се обърна към представители на медиите.
" Спрете да унищожавате страната, спрете да вкарвате народа в беднотия, спрете да унижавате армията ", обърна се генералът към ръководещите. Той даде обещание, че ще освободи всички политически пандизчии, включително и изпълнявалата длъжността на краткотраен президент на Боливия Дженин Анес, наказана за осъществяване на държавен прелом.
Впоследствие министърът на вътрешните работи на Боливия Едуардо дел Кастильо съобщи, че Сунига е търсил социална поддръжка и че това, че е имало деветима ранени по време на протеста, е доказателство, че случилото се " не е било обучение ".
Прокуратурата на Боливия разгласи, че е почнала следствие против Сунига и неговите съучастници.
" Ние осъждаме по най-категоричен метод опита за държавен прелом в Боливия. Президентът Луис Алберто Арсе Катакора има нашата цялостна поддръжка ", написа в обществената платформа " Екс " президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор, на който следва да сдаде поста на новоизбраната за държавен глава Клаудия Шейнбаум. 
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на собствен ред осъди боливийските военни, които се пробваха да смъкват демократично определения президент на страната, съобщи ДПА.
" Твърдо съдя опита да се смъкна демократично определеното държавно управление на Боливия ", написа Фон дер Лайен в " Екс ". " Европейският съюз стои зад демокраициите. Изразяваме своята мощна поддръжка за конституционния ред и върховенството на закона в Боливия ", съобщи на собствен ред в обществената мрежа ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел.
Същата позиция изрази висшият представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР