Военните управници на Буркина Фасо твърдят, че опитът за преврат е осуетен, заговорниците са арестувани

...
Опитът за преврат срещу военните управници на Буркина Фасо е
Коментари Харесай

Опитът за преврат срещу военните управници на Буркина Фасо е осуетен от службите за разузнаване и сигурност на страната, съобщиха властите.

Военните ръководители на Буркина Фасо заявиха в изявление в сряда, че офицери от армията и други са планирали да завземат властта и да потопят страната в „хаос“.

Продължавайте да четете списък от 4 елемента Най-малко 53 войници от Буркина Фасо, доброволци, убити в сблъсъци с бунтовници

Буркина Фасо спира френски новинарски канал заради доклад за бунтовнициБуркина Фасо, Мали предупреждават срещу военна намеса в Нигер Мали, Нигер и Буркина Фасо създават съюз за сигурност на Сахелкрай на списъка

„Офицери и други предполагаеми участници в този опит за дестабилизация са арестувани и други се издирват активно“, заяви говорител на управляващата армия Rimtalba Жан Еманюел Уедраого в изявление, без да дава подробности.

Последният опит за преврат е извършен във вторник, според изявлението.

Военното правителство заяви, че ще се опита да хвърли „всяка възможна светлина върху този заговор“ и че съжалява, „че офицери, чиято клетва е да защитават родината си, са се отклонили от начинание от такова естество“.

Военният прокурор на страната по-късно каза, че четирима души са арестувани и двама се укриват. Образувано е разследване въз основа на "достоверни твърдения за заговор срещу служители на държавната сигурност", каза прокурорът.


По-рано този месец военният прокурор каза, че трима войници са били арестувани и обвинени в заговор срещу управляващото военно правителство на капитан Ибрахим Траоре, който завзе властта през септември 2022 г., осем месеца след по-ранен военен преврат, който свали от власт демократично избрания президент Рох Марк Каборе.

Столицата на Буркина Фасо Уагадугу изглеждаше спокойна в сряда вечерта след съобщението на военните за опит да бъде съборена.


Хиляди провоенни правителствени демонстранти излязоха по улиците на Уагадугу и на други места във вторник, за да покажат подкрепата си за военните управници на страната след призива на поддръжниците на Траоре да го „защитят“ на фона на слухове за бунт, разпространявани в социалните медии.

В понеделник френското новинарско списание Jeune Afrique беше спряно да публикува това, което според военните е „невярна“ статия, която съобщава за напрежение и недоволство във въоръжените сили.

Една от нарастващия брой западноафрикански държави, където военните са завзели властта, армейски офицери в Буркина Фасо поеха контрола на фона на общественото недоволство, тъй като въоръжени групи, свързани с Ал Кайда и ИДИЛ (ISIS), започнаха бунт, който дестабилизира страната и нейните съседи в региона на Сахел в Западна Африка.


 

Повече от два милиона души бяха прокудени от сраженията в Буркина Фасо, което го прави една от най-тежките кризи с вътрешно разселване в Африка.

Миналата седмица властите заявиха, че близо 192 000 вътрешно разселени хора са се завърнали по домовете си, след като различни региони бяха превзети от правителствените сили, въпреки че бунтовническите атаки продължават неотслабващо въпреки твърденията, че военните са си върнали територия.

Повече от 50 буркински войници и доброволци бяха убити в сблъсъци с бунтовници в началото на септември – най-големите загуби от месеци – последните смъртни случаи, които добавят към хилядите цивилни и войници, загинали при бунтовнически атаки през последните години, според към организации, наблюдаващи конфликта.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР