Опитът за бунт от ръководителя на Вагнер“ Евгений Пригожин показа,

...
Опитът за бунт от ръководителя на Вагнер“ Евгений Пригожин показа,
Коментари Харесай

Бунтът на Пригожин ще разтърси елитите в Москва, смятат експерти

Опитът за протест от ръководителя на „ Вагнер “ Евгений Пригожин сподели, че съветският президент Путин има недостатъци и може да зародят условия елитът в Москва да се обърне против него. Оценката направи пред АП някогашният английски дипломат в Беларус и експерт по Русия и Евразия Найджъл Гулд-Дейвис. Според него, разбунтуването на Пригожин ще промени политическия пейзаж в Русия.
Целият този епизод пося надълбоко безпокойствие измежду съветските елити. След започването на войната против Украйна и пагубното ѝ водене, това е още един образец за това, че Путин има непрекъсната неприятна преценка и прави неточности. А историята от други времена и места демонстрира, че един доста мощен персоналистичен водач от вида на Путин може ненадейно да загуби престиж и власт, в случай че сериозна маса от елитите престане да се доверява в способността му да поддържа кораба на страната в придвижване и да пази ползите им. Непосредствената рецесия може да бъде преодоляна, само че дълготрайните последствия ще се проявят и ще трансформират политическия пейзаж в Русия.
Найджъл Гулд-Дейвис – Международен институт за стратегически проучвания

Според Гулд-Дейвис, неуспехите на Русия в Украйна отекват от ден на ден в самата Русия и стартират да основават неустановеност и разделяне измежду елита и обществото.

Силите на частната войска „ Вагнер “ се изтеглиха от съветските градове в събота след известие от Кремъл, че той се е съгласил да замине за Беларус в границите на договорка, контрактувана с беларуския президент Александър Лукашенко.

Някои анализатори считат, че в случай че Пригожин е завел свои наемници в Беларус, има заплаха да ги поведе против Украйна оттова.
Пригожин напусна сцената, с цел да отиде в Беларус, само че дали това е неговият край и този на „ Вагнер “? Фактът че е отишъл в Беларус е мотив на безпокойствие, ще разберем в идващите дни какъв брой от неговите бойци са го последвали. Ако той продължава да поддържа ефикасна бойна мощ към себе си, ще съставлява опасност за украинския фланг, който е най-близо до Киев, където стартира всичко на 24 февруари предходната година. Този въпрос не е завършил и вторичните земетресения ще отекват още дълго време.
лорд Ричард Данат, някогашен шеф на Генерален щаб на английските въоръжени сили

Експертите считат, че евентуален безпорядък и революция в Русия вещаят паники за нуклеарния боеприпас на страната и кой може да поеме надзор върху него. Москва постоянно залага на нуклеарната карта като разказ за опасност, напомня Асошиейтед прес.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР