Опитът за бунт на Евгений Пригожин продължи по-малко от 24

...
Опитът за бунт на Евгений Пригожин продължи по-малко от 24
Коментари Харесай

След края на бунта: Мистерия е къде се намира Пригожин

Опитът за протест на Евгений Пригожин продължи по-малко от 24 часа, преди да бъде спрян в събота. Оттогава местонахождението на шефа на „ Вагнер “ остава мистерия.

Ръководителят на прословутата частна военна група не е бил виждан, откогато бойците му се отдръпнаха, от Ростов на Дон, както и основни военни уреди в региона на Воронеж.

Кремъл и беларуското държавно управление оповестиха, че Пригожин е споделил, че ще напусне Русия и ще отиде в прилежащ Беларус като част от договорка за отбягване на „ кръвопролития “. Местонахождението му обаче не е доказано след заминаването му от Ростов на Дон късно в събота, когато държавната осведомителна организация РИА Новости разгласява видео, показващо по какъв начин шефът на Вагнер си потегля с кола и необятна усмивка на разположение.

От събота вечер водачът на „ Вагнер “ е и извънредно спокоен. Той не е разгласил публични изказвания в каналите си в обществените мрежи откогато разгласи, че бойците му се връщат обратно към базите си.

Пресслужбата на Пригожин разгласи, че той ще отговори на всички въпроси, „ когато има естествена връзка “, само че не загатна къде се намира

Междувременно прочут канал в Telegram, обвързван с „ Вагнер “, показа генерирано от AI изображение на Пригожин, който държи пръст на устните си и декларира, че „ проектите обичат тишината “, сподели Институтът за проучване на войната (ISW), основан в Съединени американски щати мозъчен концерн в последния си разбор на спора в Украйна в неделя.

„ Плановете обичат тишината “ е фраза, която постоянно се употребява в Украйна по отношение на оперативната сигурност и нейното контранастъпление, напомнат от Newsweek.

Мозъчният концерн означи, че спецификите на договорката, разказана от Кремъл и беларуското държавно управление, към момента са неразбираеми отвън спекулациите и слуховете.

„ Последствията от въоръжения протест на „ Вагнер “ към момента не са завършили и остава да забележим по какъв начин договорката ще бъде изпълнена, дали всички участващи страни ще се съобразят изцяло, какво имат намерение да вършат Кремъл и съветското Министерство на защитата (МО) с личния състав на „ Вагнер “, и дали бойците на „ Вагнер “ ще спомагат – без значение от желанието на Пригожин “, споделиха от ISW.

Пресслужбата на президента на Беларус Александър Лукашенко заяви, че той е сключил съглашение с Пригожин за деескалация. На Пригожин и групата „ Вагнер “ е препоръчан „ безусловно преференциален и допустим вид за разрешаване на обстановката с гаранции за сигурност на бойците “, се споделя в изказването.

По-късно Кремъл заяви, че Пригожин ще замине за Беларус, а наказателното дело против него в Русия ще бъде прекъснато.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР