Опитът в годините да се трупат дългове и да се

...
Опитът в годините да се трупат дългове и да се
Коментари Харесай

Горанов видя голям капан в бюджета

Опитът в годините да се натрупат задължения и да се държи огромен недостиг не е дълготрайно устойчива тактика. Това, което се предлага в 3-годишната бюджетна прогноза, не върви в вярна посока - разяснява пред Българска национална телевизия някогашният финансов министър Владислав Горанов във връзка с бюджета за идната година.

Той счита, че ако се желае да се понижи недостига, би трябвало или да се подвигат налози, или да се режат много разноските в бюджета, тъй като 3% е лимита на вероятен недостиг, а за идната година тези 3% са свързани и с близо 12 милиарда лв. нов дълг.

" Основните ми съмнения, че с този по-голям недостиг ще се помогне на по-високото равнище на инфлация, което ни отдалечава от еврозоната. Друг значителен проблем с философията на макрорамката това е твърдо оптимистично заложените приходи - добре, че се направи промяна най-малко във връзка с таксите, свързани с газа, за които беше авансово ясно, че няма да бъдат събрани поради метода, по който бяха въведени, а и поради неналичието на опция на процедура едно задгранично юридическо лице да бъде обложено с такива огромни суми на наша територия - приказваме в тази ситуация за " Газпром ", уточни Горанов.

Той означи още, че когато има огромен недостиг, той неизбежно върви с огромни задължения. Всъщност с изключение на, че бюджетът е на ръба на недостига, той няма никакви буфери.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР