Опитът на управляващите в Грузия да прокарат закон, който би

...
Опитът на управляващите в Грузия да прокарат закон, който би
Коментари Харесай

Размирици в Грузия заради скандален закон за чуждестранните агенти

Опитът на ръководещите в Грузия да прокарат закон, който би принуди организации и жители да се записват като " задгранични сътрудници ", докара до вълнения пред Народното събрание в Тбилиси.

Напрежението се надига за следващ ден, откакто прозападните цивилен сдружения и опозиционните партии упрекнаха държавното управление в това, че повтаря репресивните ходове на Владимир Путин.

Във вторник вечер протестиращите се пробваха да нахлуят в постройката на Народното събрание, а полицията употребява против тях сълзотворен газ.

Министерството на вътрешните работи разгласява изказване, съгласно което в случай че протестиращите не съблюдават законовите условия на силите за сигурност, ще бъдат подложени на " пропорционална мощ, по този начин както е планувано по закон ".

В Народното събрание също има напрежение, защото част от опозиционните депутати са пробвали да влязат в кабинета на пердседателя с гледище за незабавна среща поради събитията на площада.

Законът за прозрачността на външното въздействие е признат на първо четене, като слага изискване пред всички хора и организации, които получават над 20% от финасирането си от чужбина, да се заявяват като " сътрудници на задгранично въздействие " под опасност от огромни санкции или затвор.

Предложението е импортирано от извънредно антизападна парламентарна група, само че е подкрепено и от ръководещата " Грузинска фантазия " на Бидзина Иванишвили.

Президентът на страната Саломе Зурабишвили предизвести, че ще наложи несъгласие на закона, само че Народното събрание би могъл да го преодолее.

Проектът може да докара до безсрочно отсрочване на процедурите за кандидатстването на Тбилиси в Европейския съюз, които така и така са забавени поради блокиралите промени в политическата система и правораздаването.

Членството в Европейски Съюз обаче се поддържа от голямата част от популацията в страната - над 85% от жителите съгласно проучване от края на 2022 година
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР