Опитът на социалистите да постигат нова схема за междупартийно разпределение

...
Опитът на социалистите да постигат нова схема за междупартийно разпределение
Коментари Харесай

БСП оставя на ГЕРБ избора на парламентарната квота във ВСС

Опитът на социалистите да реализират нова скица за междупартийно систематизиране на 11-те членове на Висшия правосъден съвет от парламентарната квота не е дал резултат и Българска социалистическа партия най-вероятно ще остави избора напълно в ръцете на ръководещите и Движение за права и свободи, научи Mediapool. Това ще се случи, откакто парламентарната група на Българска социалистическа партия гласоподава за всички свои шестима претенденти, само че какъв брой и кои от тях ще бъдат определени, ще зависи от ГЕРБ, " Обединени патриоти " и Движение за права и свободи, защото за избора е нужно квалифицирано болшинство (160 депутати).

Българска социалистическа партия има 80 народни представители, заради което е неизпълним фактор във вота. Това окуражи Корнелия Нинова да изиска левицата да получи четирима членове в новия Висш съдебен съвет, а не трима, каквато е била първичната негласна сделка сред парламентарните сили. Въпреки че законът не планува квотна делба на правосъдните кадровици сред партиите, на практика се случи точно това, за което красноречиво приказва и фактът, че ГЕРБ, " Обединени патриоти " (ОП) и Движение за права и свободи предложиха тъкмо толкоз претенденти, колкото им се " поставят ", с цел да не стане някоя " неточност " при гласуването. Формулата е 4-3-2-2 (съответно ГЕРБ-БСП-ДПС- " Обединени патриоти ", а " Воля " остана отвън раздаването – бел.ред.).

Според източници на Mediapool Българска социалистическа партия са поискали четирима души във Висш съдебен съвет за сметка на един от Движение за права и свободи - Стефан Грозев, чиято кандидатура е прекомерно компрометирана и може да срещне неодобрението на Брюксел. Движение за права и свободи са се възпротивили, само че също по този начин и ГЕРБ и Оперативна програма.

Според ръководещите, Българска социалистическа партия са обвързали разширението на тяхното наличие в така наречен държавно управление на правосъдната власт с опцията да влияят върху президента Румен Радев да не подпише указа за назначението на Георги Чолаков за ръководител на Върховния административен съд (ВАС). В последна сметка обаче ГЕРБ не склонили да провиснал на Българска социалистическа партия спомагателна численост. " Може Радев точно по тази причина да загатва от ден на ден, че няма да подпише указа на Чолаков, само че има сделки, които не могат да се трансформират в последния миг ", споделят от партията на Борисов.

Към момента обаче няма индикации президентът Радев да е намесен в парламентарния пазарлък.

След като ГЕРБ отказали да трансформират квотите, Българска социалистическа партия заплашвали въобще да не влязат в пленарна зала за гласуването, което значи, че нов Висш съдебен съвет не може да се избере, в случай че всички останали народни представители, даже и Делян Пеевски, не са в залата. След следващи диалози обаче социалистите били уверени да не блокират гласуването на новия правосъден съвет.

За да излязат от обстановката, в която имат шестима претенденти и поддържат единствено защити от тях, които получават гласовете и на ГЕРБ, и на Движение за права и свободи, социалистите са решили да гласоподават за всички свои номинации. Така на процедура ГЕРБ и Движение за права и свободи ще дадат решаващите гласове за претендентите и те ще дефинират кои от кандидатите на левицата ще влязат в съвета.

Това е наложило ГЕРБ да проведат " изявленията " с претендентите на Българска социалистическа партия. Засега импровизирано е ясно, че партията на Борисов и Движение за права и свободи ще поддържат за съдийската гилдия във Висш съдебен съвет номинираните от левицата Даниела Маринова – Марчева и някогашната депутатка Диана Хитова. На мястото на Марчева има възможност да бъде определен и Драгомир Кояджиков – различен арбитър, номиниран от Българска социалистическа партия.

Както Mediapool към този момент писа, дъщерята на Хитова – Анастасия е правосъден асистент на определения за ръководител на Върховен административен съд Георги Чолаков.

По неофициална информация изборът на членове за Висш съдебен съвет, който трябваше да се организира предходната седмица, ще бъде първа точка в постоянната седмична стратегия на Народното събрание, започваща на 20 септември.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР