Опитът на ГЕРБ да въведе смесена избирателна система в ,

...
Опитът на ГЕРБ да въведе смесена избирателна система в ,
Коментари Харесай

На правна комисия: Отхвърлиха идеята на ГЕРБ за смесена система за избор на ВНС, но не и за машинното гласуване

Опитът на ГЕРБ да вкара смесена изборна система в, посредством която да бъдат избирани депутатите в възможното бъдещо Велико Народно заседание (ВНС) се провали.
От 400-те депутати във великия парламент половината да бъдат избирани по мажоритарната изборна система, а другата половина – по пропорционалната система, предвиждаше предлагането на ГЕРБ.

При разискването му в парламентарната правна комисия във вторник против концепцията обаче се сплотиха Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и даже сътрудниците на Бойко Борисов в ръководството - „ Обединени патриоти “, съобщи в.Сега.

Социалистите кардинално се афишират против провеждането на избори за Велико народно събрание. На същата позиция досега е и придвижването на Ахмед Доган. А което значи, че не може да се одобряват специфични правила единствено за него. Освен това сътрудниците на ГЕРБ считат, че мажоритарната система ще изкриви мощно представителството в вероятно бъдещо Велико народно събрание – ще даде непропорционално огромна тежест на главните политически сили за сметка на по-малките.
При гласуването в комисията спонтанната коалиция надви над ГЕРБ. Предстои да стане ясно дали същото ще се повтори и при разглеждането на законопроекта в пленарната зала на Народното събрание.
Противоречива беше и отхвърлената от комисията концепция на ГЕРБ мажоритарната част от вота да се организира в един тур. По време на разискванията в правната комисия депутатът от Българска социалистическа партия Крум Зарков разгласи, че ръководещите оферират тези текстове единствено тъй като ще са от изгода на ГЕРБ.
МАШИННО ГЛАСУВАНЕ - НО НЕ ЗА ВСЕКИ
 Не позволили представители на Демократична България до дебата за Изборния кодекс, ГЕРБ с мотив - ковид Не позволили представители на Демократична България до дебата за Изборния кодекс, ГЕРБ с мотив - ковид
Представители на " Демократична България " не са били позволени да вземат участие в съвещанието на парламентарната правна комисия, която през днешния ден р...
От ГЕРБ обаче съумяха да се наложат по другата съществена смяна в Изборния кодекс - машинното гласоподаване. На идващите парламентарни избори гласоподавателите ще могат да гласоподават с хартия или машина - както решат. Но това няма да се отнася за българите зад граница, чийто секции ще останат без устройства. Същото се отнася и за най-малките изборни пунктове - тези с под 300 гласоподаватели.
Цялата активност по въвеждането и организацията на машинното гласоподаване се стоварва върху Централната изборна комисия (ЦИК). Изборните комисари пробваха страхливо да възразят с претекста, че е най-добре тази работа да се поеме от Министерския съвет. Или най-малко, в случай че се разпореди на ЦИК, да й се даде в това време пълномощие да желае съдействието на други държавни органи за съхранението, логистиката и превоза на машините. Управляващите обаче не им обърнаха никакво внимание.
ОЧАКВАНИЯ
" Ще забележим какво ще стане в залата. Ако не успеем да съберем поддръжка и там, няма да мине “, сподели ръководителят на правната комисия Анна Александрова, представена от Медиапул. Тя акцентира, че ГЕРБ не отстъпва от концепцията за смесена система.
Ако концепцията дефинитивно бъде отхвърлена, депутатите за Велико народно събрание ще се избират като тези за нормално Народно заседание – по пропорционална изборна система. Възможността половината от депутатите да се избират мажоритарно бе част от дадената предишния месец от премиера Бойко Борисов поръчка за " рестарт на страната “ посредством приемане на нова конституция. Тази негова концепция провокира съществени рецензии, че единствената цел е печелене на време за държавното управление на фона на продължаващите митинги, които упорстват за оставка.
 ГЕРБ прокара на първо четене правила за избор на Велико народно събрание, машинно гласоподаване ще има по избор ГЕРБ прокара на първо четене правила за избор на Велико народно събрание, машинно гласоподаване ще има по избор
Машинно гласоподаване във всички секции и опазване на хартиените бюлетини плануват признатите промени в Изборния кодекс, прокарани от ГЕРБ...
КОМИСИЯТА НА ТЪМНО
Правната комисия на Народното събрание организира разискването на измененията в Изборния кодекс при извънредно стеснен достъп на външни лица и специалисти до дебатите. Представители на " Демократична България " не бяха позволени да вземат участие в съвещанието. Антоанета Цонева от Демократична България изясни на служителите на реда, че са спазили всички условия, когато са подали заявление за присъединяване в съвещанието на комисията, само че от Народното сърбание им отказали с аргумента, че могат да следят разискванията и онлайн.
" Ние не желаеме да следим, а да изразим мнението си като заинтригувана страна ", безапелационна е Цонева. Освен това се оказа, че макар уверенията, съвещанието на комисията не може да се следи онлайн на парламентарния уебсайт.
Десетина деятели на Демократична България желаеха да застанат на входа на новата постройка на Народното събрание, с цел да имат директен достъп до депутатите и да могат да им задават въпроси. Полицията обаче блокира пътя им до там, защото била разпоредена зона за сигурност, в която не могат да се организират всеобщи мероприятия. Те посъветваха стачкуващите да отидат на отсрещния тротоар.
По-късно представител на органите на реда съобщи, че е разговарял със чиновник на Народно събрание, който бил склонен да се срещне с човек от " Демократична България ", с цел да обсъдят зародилия проблем. След това Антоанета Цонева изясни, че са ѝ споделили, че нищо не може да се направи и описа по какъв начин и представители на неправителствения бранш са получили доста мъчно достъп или непосредствено им е отхвърлен подобен. " Управляващите настояват, че търсят разговор, а отхвърлят на заинтригуваните страни достъп. Това е нонсенс! ", безапелационна е тя и добави, че " Демократична България " ще остане до входа на Народно събрание с вярата, че някой народен представител ще пожелае да чуе тяхното мнение.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР