Опитът на държавата да придобие акции в Първа инвестиционна банка

...
Опитът на държавата да придобие акции в Първа инвестиционна банка
Коментари Харесай

Опитът на държавата да купи акции в ПИБ отива на съд

Опитът на страната да придобие акции в Първа капиталова банка (ПИБ) отива на съд. Жалба против решението на министерски съвет са подали финансистът Владислав Панев и Албена Беляева. Делото би трябвало да се гледа от Върховния административен съд.

Държавата реши да придобие до 19% от акциите в ПИБ преди две седмици. За тях ще бъдат платени към 140 млн. лева Участието ще се случи през Българската банка за развиване (ББР).

Според Панев страната ще загуби към 70 млн. лева от договорката, тъй като ще купи акциите на цена от 5 лева

" Припомняме, че борсовата цена сега е 2.60 лева, което значи, че страната ще придобие акции съвсем двойно по-скъпо. Това при инвестиция за 140 млн лева значи загуба от близо 70 млн. лева За съпоставяне по какъв начин го вършат в Германия. Държавата тези дни купува 20% от Луфтханза по 2.56 евро за акция. При пазарна цена от над 9 евро. Или страната влиза със 73% по-евтино”, написа той във фейсбук.

Панев добавя, че жалбата му няма да спре договорката. Ако обаче съдът анулира решението на министерския съвет шефовете на ББР ще носят лична отговорност за възможна занемареност.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР