Опитът да се изпрати в забвение решаващата роля на Русия

...
Опитът да се изпрати в забвение решаващата роля на Русия
Коментари Харесай

Захарова: Българският народ никога няма да подкрепи опитите да се заличи ролята на Русия от историята на страната

Опитът да се изпрати в забвение решаващата роля на Русия за освобождението на България от османско робство в никакъв случай няма да срещне поддръжката на жителите на страната, съобщи през днешния ден на брифинг представителят на съветското външно министерство Мария Захарова, съобщи ТАСС.

" В хода на упоменатите юбилейни тържества (145-годишнината от освобождението на България от османско робство - бел. ред.) беше изработен опит да се не помни решаващата роля на Русия за избавянето на България от непознатото подтисничество. Освен всичко друго, ние виждаме в това опит за занемаряване на личното минало, личните жители, потомци на героичните български опълченци. Убедени сме, че тази политика в никакъв случай няма да откри схващане измежду българските патриоти, които същински ценят и пазят както своята история, по този начин и традициите на дружба сред нашите нации ", съобщи Захарова, разяснявайки оскверняването на паметника във Варна, отдаден на съветския дипломат в Константинопол Николай Игнатиев.

" Потвърждение на това станаха отрупаните с цветя монументи на героите от Руско-турската война (1877-1878 г.) във всички краища на страната, многочислените послания с думи на признателност от елементарни български жители, които дойдоха в нашето посолство ",  допълни Захарова.

Събитията във Варна и повреждането на паметника на Съветската войска в София беше несъмнено от говорителката на съветското външно министерство като " актове на вандализъм и опозоряване на историческата памет и истина ".

" Жалко е, че сходни безчовечен актове получават и може би към този момент са придобили систематичен темперамент в някои европейски страни, станали са част от войната против съветските монументи и целят разпространението на русофобия и подправяне на историята ",  отбеляза тя.

На 4 март вандали оскверниха паметника във Варна на съветския посланик Николай Игнатиев, подписал преди 145 години Санстефанския кротичък контракт, който освобождава България и връща страната на политическата карта на света след 500 години османско иго. Неизвестни лица заляха паметника с бяла багра, показва ТАСС.

Агенцията напомня също, че на 23 февруари вандали повредиха паметника на Съветската войска в София: две гранитни плочи бяха разрушени с чук, а надписът " На Съветската армия-освободителка от признателния български народ " бяха залети с алена багра. 

Българска телеграфна агенция
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР