Опитаха се да ни извадят очите, а изписаха вежди във

...
Опитаха се да ни извадят очите, а изписаха вежди във
Коментари Харесай

ПП се опита да постави ГЕРБ в изолация, но самите те се оказаха в тази ситуация

Опитаха се да ни извадят очите, а изписаха вежди във всеки един смисъл, и съответно, и преносно, сподели бургаският народен представител от ГЕРБ-СДС

Бургаският народен представител от " ГЕРБ-СДС " Любен Дилов приказва пред колегите от " Радио Фокус " за парламентарната рецесия, проблемите с държавния бюджет, които бяха подбудени от свръхпопулизма през последните две години, тежката зима и даже изборите в Съединени американски щати. Разговорът е многопластов и извънредно любопитен.

- Разговарям с господин Любен Дилов-син. Г-н Дилов, вие сте прочут с това, че постоянно казвате нещата в прав текст, изказвате се разбираемо, хората сега ги интересува какво става с парите им, ще има ли държавно управление. Едни гръмки слова като " евроатлантическо “ и така нататък дори не ги интересуват толкоз. Какво да чакат?

- Много ви благодаря първо за констатацията, че приказвам разбираемо. Както се сещате, има и други отзиви по тематиката. Хората не могат да чакат доста след 2 години на безпорядък и на харчене не доста оправдано е най-меката дума, която мога да кажа. При всички случаи каквато и форма на ръководство да бъде основана: постоянен кабинет, да продължи служебният до идващите изключителни парламентарни избори или пък нов длъжностен, той ще бъде заставен да води някаква рестриктивна политика.

Ще бъдат орязани обществени заплащания, с цел да може да бъде понесено това, което досега е " реализирано “ от " Продължаваме промяната “, и в действителност в една по-далечна вероятност бъдещите генерации ще го платят този дълг, който сега ще натрупаме. Няма по какъв начин да се случи друго. В момента изслушваме служебния финансов министър, който още веднъж предвижда тъкмо такова развиване на нещата.

От друга страна, желая да кажа, че българската стопанска система се оправя сносно. Констатацията е, че когато страната и държавното управление не пречат доста с регулации, бизнесът съумява да откри колая и някак си да оцелее в една доста нападателна конюнктура. Никак не е елементарно освен поради цените на енергоизточниците, само че и куп други неща.

Примерно в моята сфера, медийната, повишаването на хартията в резултат на войната в Украйна е фрапантно. Не знам по какъв начин оцеляват въобще хартиените издания сега. Но бизнесът се оправя като цяло. Тенденцията на икономическо повишаване и на по-бърз оборот е доста добра. И аз мисля, че в случай че идващото ръководство, казано малко по-образно, си разреши да остави стопанската система малко да посивее, то тя ще поеме удара на неприятното ръководство до момента.

Тоест, тя ще си нахрани хората, ще резервира приходите им или ще ги направи по-антиинфлационни. Проблемът е с тези хора, които са към и под линията на бедността, за които няма кой различен да се погрижи, с изключение на страната, и там ще се желае върховен пилотаж на идващите ръководещи по какъв начин да се оправят с упованията, тъй като те са огромни. По време на изборите обилно беше развързана торбата на обещанията, чухме безумни неща, и в този момент някой би трябвало да ги прави.

- Точно в тази връзка обаче в този момент знаем, че предлагането е следващата година пенсиите да се вдигнат по швейцарското предписание, знаем какви бяха и нарастванията, с които се бият в гърдите и " Промяната “. Сега обаче хората няма ли да си кажат: " Те ГЕРБ са неприятните. Досега не даваха пари, в този момент отново нямало. “?

- Не, те пари могат да се дадат, само че хората би трябвало да знаят, че някой ще ги заплати. Безплатен обяд няма. Безплатно е единствено сиренето в клопката за мишки. И да, това е вид да почнем да харчим обилно в името на това, че нашите деца и внуци ще бъдат по-богати и ще връщат тези задължения, които в този момент ще вършим. Имаме такива модели.

Помните финансовия министър на Гърция, който сподели: " Гърция дължи 350 милиарда, по тази причина дайте ни още едни 70 милиарда, с цел да ви изискуем 420 милиарда “. Разбира се, има и го този вид, само че той не е добър. Не единствено поради самочувствието ни като на една страна, която до неотдавна е спазвала много добра фискална дисциплинираност и е давана за образец, а не е добър, тъй като тези пари в последна сметка ще бъдат платени по един или различен метод, никой няма да ги остави просто по този начин. И Гърция сега претърпява към този момент за 3-та година един потрес. Защото тя беше една доста щастливо живееща страна, и внезапно се оказа, че въпреки всичко тези пари би трябвало да се върнат без значение от опитите СИРИЗА и всевъзможни други.

- Там 50 000 пенсионери стачкуват предходната седмица.

- Не единствено това, те занапред ще стачкуват, ще стигнат до залагане на острови, на пласиране даже. Ще видите, няма по какъв начин да не се случи. За да не се случи, би трябвало да рухне цялата икономическа система. Тя въпреки всичко е учредена на концепцията, че рано или късно някой ще заплати. Няма да стане по различен метод. Помните в предишния парламент господин Румен Гечев с замайване говореше, че можем да вземем още повече дълг в сравнение с сме взели, че нищо не вършим. Сравняваше ни с Франция, сравняваше ни с Италия, които имали доста по-голям дълг. Само че нашата стопанска система, колкото и добре да се развива сега, не е в положение да подсигурява на кредитодателите тази възвръщаемост, която те чакат.

- Затова ни оферират и по-високи лихви.

- Затова се подвигат лихвите и се утежняват изискванията. Аз не съм икономист, приказвам от правилото на човек, който от 30 години заплаща заплати, и съм наясно почти по какъв начин се случват нещата. Не приказвам с някакви комплицирани стопански термини, просто изяснявам, че би трябвало да се заплати, и че популизмът по тази тематика би трябвало да спре. Само един образец ще дам, който за мен е занимателен.

По време на акцията ние пропагандирахме една концепция, която е на " Гергьовден “, да позволим доста по-лесен механизъм децата сред 15 и 18 години да работят в няколко сфери до 50 часа седмично: ресторантьорство, хотелиерство, културната сфера, като е допустимо това, и по един омекотен режим да получават разрешителни, да не ги тормози Агенцията за протекция на детето. И в това време да им освободим приходите от налози до навършване на 18 години. Смятахме, че това е добър тласък вместо да се занимават с нелепости, да дишат балони с божествен газ и други дивотии, да изкарват пари.

В момента, в който го обявихме, на другия ден Корнелия излиза и споделя: " Ние до 26 години ще освободим от налози “. Ама добре, дай до 36 да освободим, но кой ще изкарва за пенсиите? Нали някой би трябвало да го изкарва въпреки всичко. Това го вършим с ясния небосвод, че вероятно сред 5 и 10 хиляди души ще се възползват от тази алтернатива да работят. И педагогично е, профилактично, учи хората на труд, вкарва свежа работна ръка в една сфера, която изпитва голям дефицит – туризма, ресторантьорството и хотелиерството. Не го вършим за да даваме просто обществен подарък, каквито са концепциите на госпожа Нинова.

Ако влезем в детайлите на икономическите възгледи за бъдещето, ще видите, че там партиите се разграничават доста повече, в сравнение с разделения, които показват тук в зала на тематика " Съдебна система “, нормалните дъвки. А на брифинга след следващия кръг от диалози Движение за права и свободи господин Плевнелиев и господин Паси най-повтаряната дума беше " евроатлантическо “. Вижте, това е един тотем, който се употребява сега. Аз не знам, мисля, че даже и " Възраждане “, все пак, което приказват, нямат генерално разнообразни хрумвания във връзка с участието ни в Европейския съюз и НАТО.

- ГЕРБ не желае да си приказва с " Възраждане “, те не бяха поканени.

- Да, тъй като сега се разисква този кръг проблеми, свързани с външнополитическата ориентировка, най-много отношението на войната в Украйна, в което те са декларирали свои позиции, и какво да преговаряме с тях? То е ясно. Все едно крещя: " Айде, помислете още един път дали да не дадем оръжия за Украйна “, ще кажат: " Не, към този момент мислихме – няма да дадем “, - " Добре “. Това е ясно по какъв начин ще протече.

Всичко останало е въпрос на диалог. Защото даже мантрата на Българска социалистическа партия " Нито един патрон за Украйна “, в последна сметка над 3 милиарда е размера от специфичната продукция, изнесена през госпожа Нинова. Сега, тя твърди, че е за Полша – добре, дано да е за Полша. Но по този начин или другояче каквото и да приказват Българска социалистическа партия, в последна сметка те участваха в този цивилизационен избор и не са го сложили под подозрение. Това е значимо, само че не е най-важното сега, просто не е. И в случай че не ви стига моят глас, че не е най-важното, италианският министър председател, американският президент…

- Има страхотни разбърквания на пластовете в Европа.

- Има, да, и изключително след и изборите в Америка ще има разбъркване.

- 8 ноември – очаквате ли да повлияе това тук на средата толкоз бързо или чак 2024 година? Говорила съм по тематиката и с конституционния арбитър Георги Марков, и Борислав Цеков – единият счита, че ще повлияе в по-прав текст и по-бързо към България, а другият – не.

- Аз мисля, че ще повлияе също. Няма да влизам в елементи, знаете, че след футбола, геополитиката е най-любимия спор на българите още от времето на " Чичовци “ на Вазов и Ганковото кафене. Няма да влизам в такива разбори, само че мисля, че ще има съществени промени в Държавния департамент, изключително в случай че републиканците вземат и Сената, и Конгреса. Това е съвсем несъмнено, че ще се случи. Ще ви напомня, че когато беше Помпео тук, той направи няколко знакови срещи, само че няколко още по-знакови несрещи. Например не се срещна със личния си дипломат, което е много любопитен знак.

- Как го четете?

- Чета го, че републиканците ще създадат внезапен завой на политиката си в Европа, без значение дали Тръмп ще оглави администрацията или не. Това по какъв начин ни визира нас? Всяка система се развива посредством рецесии. Може да прозвучи идиотски сега, само че ще го кажа с думите на Ленин отнесено към Европейския съюз: " Колкото по-зле, толкоз по-добре “. Колкото повече тествания има Европейският съюз, толкоз по-реален късмет има да не се занимава с ъгъла на кривината на краставиците, а със съществени проблеми, които има пред Европейския съюз.

- И шума на прахосмукачките и за общото зарядно.

- Да. Общото зарядно е значимо, тъй като ни ощетява финансово. 7 зарядни типа – това са пари, които ни изскачат от джоба. Но всичко останало са глупотевини. А когато има съществени проблеми, Европейският съюз ще бъде заставен да направи няколко неща: първо, да се опита да ги реши, и второ, като не успее, да си избере водачи, които могат да ги решат. В момента главните рецензии са към неналичието на водачество на Европейския съюз, към неналичието на мощни водачи, като неналичието на визионери, като тези, които ги сътвориха.

- Говорите на Европа на Де Гол, а не на някаква пирамидална конструкция на Европейския съюз.

- Аз дори не ги разделям толкоз, не ги свързвам с имена. Говоря за Европа на водачите и Европа на администрацията. Защото сега имаме Европа на администрацията. Знаете ги, служителите, изключително европейските, са едни хора, които живеят по летищата и по опция взимат душ, в случай че има някъде. Това е игра на стъклени перли, това е някакъв безразсъден, самодостатъчен организъм, който се разраства непрестанно, метастазира.

А в действителност, няма водачество, няма визионерство, този уред се занимава с нелепости, вместо да се занимава със сериозните и действителни проблеми. А това не се случва, тъй като няма водач, който да го подкара. Наистина няма на равнище европейски. Докато беше Танте Меркел на власт, почти немците дисциплинирани и целенасочени, дърпаха локомотива. С излизането на Велика Британия, с нерешително сега водачество в Германия, към момента неуточнено, с трусовете в Италия и Франция.

- Има мнение, че в случай че Танте Меркел беше и сега на това равнище и управляваше, нямаше да допусне войната, както е туширала с диалози при референдумите в Крим.

- Да, по този начин наподобява, аз не знам дали. " Ако “ в политиката нищо не значи. Сигурно, може би, нямам визия. Истината обаче е, че неналичието на водачество се усеща доста мощно, освен в България, и в Европа се усеща. Но въпреки това, времената на рецесии раждат водачи.

- Кризата е опция на един различен език.

- Кризата е опция на всеки един език, освен на китайски, тъй като системата се развива посредством рецесии, всяка една система, тя другояче не се развива. Ако всичко е " гюле, гюлe “, както споделят на френски, що да се развиваш, нищо не те подтиква. Стимулират те проблемите. Така че аз не мисля, че се случва нещо неприятно. Даже бих дал образец с избора на ръководител на нашия парламент – тези 3 дни, които всички освиркаха, а в действителност, той се случи прекомерно бързо дори, съмнително бързо мен в случай че питате.

- С господин Румен Христов направихме паралела с 1990 година, когато той сподели: " Ама ние сме на средата, 3 дни и половина, тогава 7 дни бяха “.

- След 2 години тричане, ужасно чегъртане и пердах с дъвки от заран до вечер, внезапно да плеснат ръце и да се прегърнат политиците, би било съмнително. Така че за мен те се схванаха много бързо, знаково. " Продължаваме промяната “ се опита да сложи ГЕРБ в изолираност, самите те попаднаха в изолираност от личните си опити. Общо взето пробваха се да ни извадят очите, а изписаха вежди във всеки един смисъл, и съответно, и преносно. И по тази причина споделям, че рецесията е опция. Всяка рецесия поражда благоприятни условия. Мисля, че парламентарната рецесия, която следва, с един или два несполучливи опита да се избере държавно управление, също ще даде нови благоприятни условия. 

- Към нови избори или?

- А за какво единствено към нови избори? Би могло да има и нова настройка, която въпреки всичко да се реши да ръководи. Този, който се реши да ръководи сега, би трябвало да е доста самоуверен човек с огромна визия.

- Някой желае ли да ръководи сега?

-Не мога да вляза под кожата на всеки един. Но в действителност индивидът, който сега ще застане отпред на страната, ще си постави главата в торбата. Може да завоюва извънредно доста, да бъде запомнен като избавител, може да се провали с гръм и тропот и да попадне в блатото на едни перманентни избори, на безусловно деконструктивен диалог за президентска република или не. И хората с огромно удоволствие дъвчат тази дъвка, само че дават ли си сметка, че президентска република значи двукамерен парламент наложително? Тоест, двойно повече депутати. Хайде, да не са двойно повече, само че двукамерен парламент.

- Водих сериозен диалог по тематиката " Президентска република “, господин Слави Трифонов отново прокара оня ден, и с конституционния експерт Борислав Цеков, и с юрист Явор Нотев – зам.-председател на Народното събрание. Цитирам господин Нотев едно към едно: " Да променяме Конституцията в този миг за България е самоубийствено “.

- Не бих го нарекъл толкоз фрапантно, само че да - споделям това нещо. Самият " Гергьовден “ в младостта си е бил огромен труженик за президентска република и мажоритарни избори в 2 тура – нещо, от което в действителност Слава Трифонов 9/10 от програмата на " ИТН “ е първата стратегия на " Гергьовден “ от 1995 година. И шерифският принцип, всички тези дивотии, които бяхме написали тогава самоуверено. Е, колкото по-малко знаеш, толкоз по-смел си.

" Не знаех, че не може “ – това е правилото. В момента загатнах го този диалог за президентска република като част от рецесията, тъй като той постоянно се появява като част от нея. Велико Народно заседание, да се трансформира Конституцията – това е част от рецесията, да търсим решение. Защо не отидем още малко по-напред и да си желаяме просветена монархия? Не е неприятно. Царят, Господ здраве да му дава, има толкоз доста принцове, че може да бием и Game of Thrones и другия сериал по едно и също време откъм принцове и престолонаследници, огромна династична линия.

Имаме да се забавляваме с това 200 години напред. Така че ето, също вид, за какво би трябвало толкоз на дребно да си играем с президентска република? Ставаме монархия и готово. Оставам шегата на страна, имаме да решаваме напълно съответни проблеми. Те с всеки ден стават все по-остри и гневни. Таксиджиите през днешния ден ще желаят по-малък патентен налог, на следващия ден медицинските сестри и докторите. След протестите на умно-красивите идват на тези, които имат действителен проблем.

- В Европа в действителност падат държавни управления едно към едно. Плашат ни от месеци, че следва по-тежка зима от Виденовата. Очаквате ли обществени митинги?

- Със сигурност ще има обществени митинги. Сега, не мисля, че по-тежка от Жан-Виденовата, тъй като тогава имаше фрапантна инфлация, която в действителност подлуди хората, само че няма да бъде леко никога. С енергоизточници няма да бъде леко, с решения, свързани със обществените разноски. Трудно ще бъде. Ще би трябвало да затягаме коланите, това е ситуацията. Аз въпреки всичко разгадавам на българската деятелност. Смятам, че нашите бизнесмени колкото и да се оплакват, на българина му е в душата и сърцето да се оплаква, в действителност, се оправят сносно и с доста малко помощ от страната.

Тоест, доста малко схващане, а не приказвам за директни финансови помощи, можем да реализираме доста повече. В последна сметка ние сме доста малко. Аз имах един другар, едно време беше началник на една от най-големите цигарени компании в света на рекламата, и той като беше тук в най-гладните и бурни времена, споделяше: " Добре, какъв брой са пенсионерите тук? “, и аз споделям примерно " 2 милиона “ – " Добре, 50 $ на месец стигат ли? “, крещя: " Ти вманиачен ли си, те вземат по 5 сега “. " Ами добре де, дай да им облечем по една фланелка, да не споделям марката, да не се карате, и аз им давам по 50 $.

Ще ги издействам да вървят с по една фланелка с логото на цигарите и ще ги минем като рекламен контракт “. Казвам го не за друго, а тъй като в действителност България не е огромна и може и с рекламен контракт да се нахрани. Смятам, че в случай че има решителни политици, които са ориентирани към това да оказват помощ на народа и най-много на стопанската система да си избави на народа, това ще се случи.

- Ще има ли държавно управление? Вашата прогноза, в случай че желаете в проценти. Знам, че е комплициран въпрос. И какъв брой време му давате на 48-ото Народно заседание? В прав текст ви споделям, синът ми е на 19 и половина, колкото пъти той е дал своя вот, преди с вас за десетилетия не сме.

- Този въпрос има и елементарен отговор, като русокоската. Тоест, с 50% - или ще има държавно управление, или няма да има държавно управление. Но по-сложният отговор е: държавно управление ще има сигурно, може да е служебно, може да е определено служебно, тъй като има и подобен вид – третият мандат да предложи настоящето държавно управление с дребни промени, т.е., да остане да е ничия. Аз съм чувал, че президентът даже си е харесал дата за идващите изори, и тя е 19 март, което значи, че ще тупа топката до 15-16 януари и ще разхлабен Събранието. Това е най-лошият вид.

- А това една жена на опашката ли ви го е споделила? За източника да запитвам ли?

- Не, не. Така съм чувал. Източникът е изцяло обезсърчителен. Така че считам, че като погледнем конституционните периоди, почти това е допустимо търпимото. Просто повече не може, по-дълго, в случай че няма формирано постоянно държавно управление, няма по какъв начин да го протакаме повече. Но има няколко закона, които са значими да бъдат признати, те са свързани с Плана за резистентност и развиване. Просто, в случай че не ги приемем, няма да получим пари. Тук мисля, че към това сме обединени всички в Събранието.

Има разногласия по какъв начин се пояснява едно или друго условие на Европейския съюз. Съответно много безогледно ни извива ръцете, споделя: " Просто, в случай че желаете да почакате “, тъй като ние нещо се опитахме по една от тематиките да кажем: " Ами би трябвало да чакаме решение на Конституционния съд “, те споделиха: " Ами добре, ние ще чакаме с парите да реши вашият Конституционен съд, като реши, ще ви ги провиснал “. Така че тук мисля, че ще се поработи крепко. И президентът не може да не си дава сметка за това. И очевидно тази дата е най-късната допустима при една парламентарна рецесия, която той счита, че би трябвало да решаваме през нови избори. Какво ще решат избори през март, мъчно мога да кажа.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР