Опита, придобит по време на повече от една година предоставяне

...
Опита, придобит по време на повече от една година предоставяне
Коментари Харесай

Предложения за компенсиране на работещите при принудителен престой


Опита, добит по време на повече от една година даване на обезщетения от страната за работодатели и служащи по време на изключителното епидемиологично състояние и изключителната епидемиологична конюнктура в интервала март 2020 – юли 2021, както и опита на редица европейски страни, обосновава опитите на няколко работодателските организации да оферират посредством промени в Кодекса на труда да се вкарат понятието насилствен престой за работодателя, за случаите, в които предприятията стопират активността си заради заповед на държавен орган, както и съответните обезщетения за служащите и работодателите . Какви са предлаганите промени и претекстовете към тях, коментира доктор Тодор Капитанов, специалист по трудово право.

Обезщетение от шест заплати при овакантяване на втора работа

Натрупаният опит по време на по този начин наречения „ локдаун “ по време на пандемията COVID-19 е извънредно скъп и заслужава да бъде отразен с текстове на закона, уреждащи, че когато при оповестено изключително състояние или оповестена изключителна епидемиологична конюнктура, работата на предприятието или на част от него е прекратена със заповед на държавен орган, работодателят е в насилствен престой .

В сходна обстановка работодателите оферират също и предприятията да имат право на отплата от страната в размер до 25 на 100 от чистите доходи от продажби на съответното дружество по отношение на същия месец на миналата година, като редът и методът за изплащането на обезщетенията се дефинират от Министерския съвет.

 istock istock
Важно е да се посочи и предлагането, че във времето на насилствения престой служащият или служителят да има право на отплата от страната в размер на 80 на 100 брутното си трудово заплащане за месеца, предшестващ издаването на заповедта за затваряне на предприятията .

Отделно се предлага и основаване на нов член в Кодекса на труда, с който се плануват обезщетения за служащите, в случай че работодателят едностранно вкара ненапълно работно време – за интервал на изключително състояние, изключителна конюнктура или поради понижаване на размера на работа.

Измененията и допълненията в Кодекса на труда, отдадени на насилствения престой за работодателя в случаите, когато предприятията стопират активността си заради заповед на държавен орган, както и на съответните обезщетения за служащите и работодателите, а също по този начин и на случая, когато работодателят едностранно вкара ненапълно работно време, когато е оповестено изключително състояние, изключителна епидемиологична конюнктура или пък заради понижаване на размера на работа, са издържани напълно в духа на нуждата от социална взаимност и стопанска непоклатимост във форсмажорни и изключителни обстановки.

Предложеният метод за компенсиране на служащите и чиновниците е по-изгоден стопански за страната спрямо разновидността същите чиновници да бъдат освободени и да потърсят полагаемото им се обезщетение за осигурителния риск „ безработица “.

В случай, че даден служащ бъде освободен, заради оповестеното от държавен орган прекъсване на предприятието където е нает, компенсацията му за осигурителния риск „ безработица “ е 60 % от междинния застрахователен приход на работещия без да се дължат налози и осигуровки, до момента в който според предлаганата нова скица за компенсиране, служащият ще получава 75 % от възнаграждението си за 4 – часов работен ден при дължими налози и осигуровки.

Може да се заключи, че като директно отражение върху фиска, тези и други сходни оферти за оферти за изменение на закона е стопански по-изгодна за държавните финанси .

Ако разгледаме обаче косвените, само че доста значими резултати, свързани най-много със запазването на човешките запаси на предприятията, опцията за бързо възобновяване на производството, психическите резултати и самочувствието на служащите и чиновниците може да се каже, че в този аспект предложенията за промени на законодателството е несравнимо по-приемлива от освобождението на служащите и оставянето им на грижите на осигурителната система.

Предстои да разберем дали и по какъв начин ще се развият описаните оферти за изменение на Кодекса на труда.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР