Опита на страната ни във финансирането и прилагането на мерки

...
Опита на страната ни във финансирането и прилагането на мерки
Коментари Харесай

България и Азербайджан обмениха ноу-хау в енергийната ефективност на сгради

Опита на страната ни във финансирането и използването на ограничения за енергийна успеваемост в многофамилни жилищни здания показаха заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Ангелина Бонева и шефът на дирекция „ Жилищна политика “ Добромир Василев пред делегация от Азербайджан, оповестиха от Министерство на регионалното развитие.

От азерска страна в срещата участваха показали на министерствата на стопанската система и на енергетиката и на Държавна организация „ Възобновяеми енергийни източници “ към Министерството на енергетиката.

В Азербайджан се работи по план за основаване на Национален фонд за енергийна успеваемост и правене на Пътна карта за национална стратегия за реставрация на сградния фонд. Затова делегацията е на посещаване в България за да се запознае с прилаганите в страната ни практики в региона на енергийната успеваемост в жилищните здания .

От интерес за представителите на делегацията бяха въпроси като осъществяването на оценка на планови оферти , индикатори за триумф на вложенията в енергийна успеваемост на жилищните здания и осъществяване на обучителни стратегии за виновните за подаването на планови оферти.

Фокус в полемиката беше подложен върху процеса на финансиране, кандидатстване и критериите за оценка на планови оферти. Заместник-министър Бонева срещна присъстващите с научените уроци от Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания, както и с настоящата процедура за енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд по Националния проект за възобновяване и резистентност.

„ Получените към 3000 оферти в първия стадий на процедурата по НПВУ се правят оценка “ , осведоми тя. Заместник-регионалният министър показа, че в същото време се работи по основаването на скица с 20% самоучастие на притежателите на жилища , като има концепция този дял да бъде подсилен от ЕСКО компании или посредством финансов инструмент – като гаранция за комерсиалните банки за разпределяне на нисколихвени заеми.

„ Проучва се и опцията за ваучери за енергийна беднотия – при обстановка, в която има интерес дадена постройка да се включи в програмата, само че част от притежателите в нея не могат да си разрешат изискваното самоучастие. Идеята е вместо дотации, да се дават ваучери за вложения в енергийна успеваемост. При отчасти възобновяване на постройките възвръщаемостта на инвестицията е от 5 до 7 години. Този интервал се понижава на 3–4 години, когато става въпрос за възобновяване на цялата постройка с всички жилища и общите елементи, с включване на възобновими източници, подобрявайки и отоплителната система “ , сподели още заместник-министър Бонева.

„ С най-голяма тежест при оценяването на подадените планове в първия стадий на процедурата за енергийно възобновяване на жилищни здания по НПВУ е критерият за резултатност на вложенията. Малък бонус се дава на общини, които залагат на унифициране на визията на постройките “ , обясни Добромир Василев. Той даде образец с Община Бургас, където при осъществяването на Националната стратегия за енергийна успеваемост е прибавен обединен метод за визията на постройките от даден квартал при обновяването им. В отговор на въпрос Василев акцентира, че през последните 15 години общините са придобили опит и имат построен потенциал при кандидатстването с планове, включително и за енергийна успеваемост.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР