Опит за убийство и протест във втория по големина град

...
Опит за убийство и протест във втория по големина град
Коментари Харесай

Опит за убийство и протест изпратиха предупреждение към управляващия елит в Азербайджан

Опит за ликвидиране и митинг във втория по величина град в Азербайджан изпратиха обръщение с предизвестие към ръководещия хайлайф , че недоволството в следената петролна страна се надига , осведоми " Ройтерс ".

Полицията арестува мъж за нахлуване , при което Елмар Велиев, кмет на северозападния град Ганджа, беше прострелян пред кметството на 3 юли.

Представители на вътрешното министерство оповестиха, че заподозряният Юнис Сафаров има връзки с екстремистка формация , която желае да наложи шариат в Азербайджан - световна страна най-вече с шиитски мюсюлмани. Сафаров е упражнявал с екстремисти в Сирия.

Но някои поданици на града оспорват версията на министерството. Те считат, че Сафаров е бил стимулиран от възмездие поради неприятното ръководство и отношение на Велиев към жителите на града.

В страната рядко пораждат публични вълнения и демонстрации , само че на 10 юли след нападението двама служители на реда бяха убити при конфликти на митинг поради задържането на Сафаров и неофициална информация, че е бил изтезаван в ареста.

Хазната в Азербайджан, където живеят към 10 милиона души, най-вече се цялостни от продажбата на нефт и газ. Но до момента в който най-вече парите се концентрират в Баку, съперници на президента Илхам Алиев настояват, че малко хора виждат огромните изгоди от приходите от нефт , изключително хората отвън столицата. Те го упрекват, че потиска човешките права и задушава демокрацията.

Правейки паралели с Алиев, те упрекват 57-годишния Велиев , че третира Ганджа като персонално притежание, защото не го е грижа за бедните хора в града и се разправя с всеки, който застане на пътя му.

Напрежението беше за малко и няма признаци за разпространяване. Опозицията в страната е прекомерно слаба, с цел да се опълчи на Алиев.

Властите в Ганджа дадоха отговор на питане на " Ройтерс " за рецензиите по адрес на кмета, отбелязвайки, че са " безпочвени и предубедени ".

Но събитията в града демонстрират, че водачите на Азербайджан могат да се изправят пред по-голямо предизвикателство, в случай че цените на петрола паднат, защото страната е извънредно подвластна от енергийния си бранш.

Алиев сподели терзание, откакто персонално пое следствието на събитията в Ганджа. Той разказа нападението като терористичен акт и закононарушение против страната за заплашване на обществото.

Властите демонстрираха, че са напрегнати, защото се пробваха да спрат разпространяването на информация за проведени митинги, оповестиха поданици на града и допълниха, че мобилните интернет услуги са били спрени за два дни , с цел да блокират достъпа до обществените мрежи.

Някои са употребявали " Facebook ", с цел да разпространят информация за събитията и прокуратурата е почнала следствие против редакторите на четири самостоятелни локални уеб страницата за издание на постовете.

Град Ганджа, в който живеят 330 000 души, се ръководи от Велиев към този момент седем години. Той е член на ръководещата партия.

Полицията заяви, че четири души са упрекнати за връзки с радикални религиозни организации по време на интервенции след опита за ликвидиране и митинга. Други 61 души са задържани, а 13 към момента се търсят.

Но от 11 поданици на града, които се съгласиха да приказват с " Ройтерс " за събитията, осем се съмняват, че опитът за ликвидиране има някаква връзка с ислямисти . Те имат вяра, че Велиев, който също е мохамеданин, е бил нападнат, тъй като е надълбоко неизвестен.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР