Опит за прозрачност и осигуряване правото на глас на гражданския

...
Опит за прозрачност и осигуряване правото на глас на гражданския
Коментари Харесай

ПП се срещна с гражданския сектор и експерти по машинния вот

Опит за бистрота и обезпечаване правото на глас на гражданския бранш беше изработен по време на Комисия за електронно ръководство през днешния ден след гласуваното на първо четене Изменение в изборния кодекс и връщането на хартиения избор, който мина без публично разискване в нарушаване на разпоредбите на комисиите.

Граждански организации и експертни групи в осведомителните технологии и избирателен развой желаеха да изкажат умело мнение, с цел да разсеят заблудата, че гласуването с машини затруднява гласоподавателите.

Част от изразените причини:
– Гласуването с машини се покачва в последните избори, гласуването с хартия понижава
– Въпреки говоренето по медии, че партиите нямат достъп до инспекция на честността на машинния код, единствено една партия се яви на проведената инспекция на кода.
– един от най-сериозните фактори, които способстват намаляването на изборната интензивност, е точно непрекъснатата смяна на съществени детайли на изборната система
– формалните рекомендации на Съвета на Европа молят въвеждането на технологии да става в по-дълъг интервал и да има дефинирано време за публично въвеждане и адаптиране

От Обществения съвет към ЦИК споделиха мнение, което е изпратено и към правна комисия, и приканва за преразглеждане на препоръчаната корекция в изборния кодекс, която повелява да се сумират хартиените и електронните разписки. Според нея това са два разнообразни осведомителни потока, които в случай че се смесят, ще основат безпорядък. “Призоваваме това безумство да отпадне от измененията в изборния кодекс. Не натоварвайте СИК-овете с безмислено сумиране и записване на резултатите. Нашето мнение е експертно и ви апелирам да се вслушате в него ”.

По покана на ръководителя на Комисията по електронно ръководство и осведомителни технологии Калина Константинова организации от гражданския бранш и специалисти по осведомителни технологии от Обществения съвет към комисията в предходното национално заседание да изразят способеното си мнение.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР