Опит за атентат срещу главния прокурор бе извършен на пътя

...
Опит за атентат срещу главния прокурор бе извършен на пътя
Коментари Харесай

Бомба срещу кортежа на главния прокурор

Опит за атентат против основния прокурор бе осъществен на пътя сред град Самоков и село Ковачевци към 11.45 ч. в понеделник. Бомба избухнала пред кортежа на Иван Гешев, в който пътувал и самият той, дружно със фамилията си. Те се возели в брониран джип. Информацията заяви шефът на Национална следствена работа и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов.

При опита за нападение няма потърпевши хора. Сарафов обаче акцентира, че гърмежът е бил осъществен за ликвидиране. Според очевидци при детонацията се е издигнал огнен дирек с височина 4-5 м. На пътя се е получил и бездънен 30-40 см кратер, с диаметър близо 3 м.

„ Бомбата е била с огромен тротилов еквивалент - към 3 кг, по калкулации на специалистите. В нея е имало и осколки. Те са се разпилели и са се забили в отсрещните дървета. Металните сачми, които намерихме, бяха с величина на човешки нокът. Очевидно бомбата е била с желание да убие. Целта не е била заплашване ", съобщи Сарафов. И дефинира случилото се като " извънредно професионално квалифицирано и добре изпълнено нападение ". Според шефът на Национална следствена служба единствено случайността е избавила основния прокурор и фамилията му, както и инцидентните минувачи.

По-рано шефът на болничното заведение в Самоков доктор Ковачка заяви за NOVA, че оттова след приемане информация за случая са тръгнали две коли за спешна помощ. На място медицинските екипи са видели дупка в земята и са се върнали, тъй като не е имало потърпевши. Новината, че при случая няма ранени удостовери и основният секретар на Министерство на вътрешните работи гл. комисар Петър Тодоров.

Той сподели още, че накрак са вдигнати всички сили на реда. На място има представители на ГДНП, Жандармерия, ГДБОП. Формиран е и специфичен щаб, а вътрешният министър Иван Демерджиев е в контакт с всички служби, както и с представители на НСО и ДАНС.

Във вторник министър председателят Гълъб Донев ще организира заседание в Министерския съвет, на което ще участват Демерджиев, представители на службите на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата. Те ще обобщят информацията, събрана по случая досега.

В ефира на NOVA някогашният началник на НСБОН и НСО ген. Румен Миланов изрече съмнение, че детонацията е станала по електронен път. Това означавало, че причинителите са имали информация за маршрута, по който ще мине Гешев.

От АПИ оповестиха, че придвижването по пътя София-Железница-Ковачевци-Белчински бани е краткотрайно лимитирано. Всички пътуващи от столицата до Самоков и назад може да се движат без ограничавания по път II-82 - София-Пасарел-Самоков.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР