Описаното по-долу е превод на блога на Тим (tp69), който

...
Описаното по-долу е превод на блога на Тим (tp69), който
Коментари Харесай

Как да си сглобим абсолютно тих компютър

Описаното по-долу е превод на блога на Тим (tp69), който в средата на месец април разгласява забавен материал за основаването на идеално спокоен компютър.
През последните 30 години върших най-различни опити със своите компютри. Една от задачите ми бе да ги направя допустимо най-тихи. Използвах водно изстудяване, магнитни лагери с магнитна левитация, устройства за погасяване на шума, силиконови подложки. Всичко което можеше да се откри на пазара. И не щеш ли предходната седмица сглобих безусловно беззвучен компютър.

Ето по какъв начин наподобява:



Да стартираме с корпуса Streacom DB4 – съвсем куб с габаритни размери 24 х 24 х 27 сантиметра. В този компютър няма нито една движеща се част. Той е изцяло беззвучен – 0 децибела.



Ако махнем петте алуминиеви панела с дебелина 13 милиметра, ще забележим едно минималистично шаси и централна стойка за закрепване на дънната платка. Това е mini-ITX дъно, портовете на което гледат надолу.

В началото на годината, за моите цели бяха подобаващи единствено четири mini-ITX дънни платки:
ASUS ROG Strix B350-I GamingGigabyte AB350N-Gaming-WiFi ITXMSI B350I Pro ACASRock Fatal1ty AB350 Gaming-ITX/ac
По-внимателните вероятно са забелязали, че и четирите дъна са със сокет AM4 за процесорите на AMD. Причината за този избор са хардуерните уязвимости Meltdown/Spectre, които утежняват сигурността, а и продуктивността на системите с процесори на Intel. Така че, никакви чипове на Intel.

В последна сметка изборът ми падна върху ASRock Fatal1ty AB350 Gaming-ITX/ac:



На пръв взор наподобява, че в този корпус може да бъде употребена която и да е mini-ITX дънна платка. В моя случай това не е по този начин, тъй като употребявам пасивно изстудяване с топлинни тръби, отвеждащи топлината на процесора непосредствено към алуминиевите панели, които разсейват топлината във въздуха. След като взех решение от кое място би трябвало да минат топлинните тръби и като реших свободното място, стана явно, че някои дъна не са подобаващи. Пречат техните съставни елементи.

В дънната платка на Gigabyte, ATX закрепването е изнесено много нагоре и то се е трансформирало в непреодолимо затруднение

В дъното на Asus кондензаторите на вградената VRAM са сложени по този начин, че топлинните тръби ще легнат непосредствено върху тях. Това си е същинска рецепта за злополука

В платката на MSI има голям нагревател за вградената VRAM и няма по какъв начин да бъдат сложени топлинните тръби

По този метод ASRock се оказа единственият вид, който е подобаващ за определения от мен корпус. Остава задоволително място за инсталирането на пасивното изстудяване LH6 Cooling Kit. сами ще се убедите в това, когато видите какви са топлинните тръби.



За да стане ясно, какъв брой малко е мястото сред тръбите и детайлите на корпуса, ето и още една фотография:



В комплекта с компютърната кутия Streacom DB4 е подложен охладител за процесора, включващ нагревател и редица топлинни тръби. Но той е подобаващ за процесори до 65 W. Добавяйки обособеното пасивно изстудяване LH6 Cooling Kit, получих опция да водя топлината към две от панелите на кутията по едно и също време. Това даде опция за потреблението на процесори с консумация до 105 W.

С това изстудяване мога да употребявам един от следните процесори:
Ryzen 5 2400G 4C8T 3.6GHz — 46-65 WRyzen 5 1600 6C12T 3.2GHz — 65 WRyzen 5 1600X 6C12T 3.6GHz — 95 WRyzen 7 1700 8C16T 3.0GHz — 65 WRyzen 7 1700X 8C16T 3.4GHz — 95 WRyzen 7 1800X 8C16T 3.6GHz — 95 W
Тоест, в случай че употребявам охлаждането от комплекта на компютърния корпус, ще мога да слага чиповете 2400G/1600/1700 без опция за овърклок. Но с спомагателното LH6 Cooling Kit пасивно изстудяване дава опция за потреблението дори на 1600X/1700X/1800X, освен това с опция за овърклок.

Изборът бе 65 ватовият Ryzen 5 1600, който без проблем се клокна до равнището на 1600X при консумация 95 W.



Всъщност, в случай че се употребява елементарен 65 W процесор без овърклок, може да се мине и без спомагателното изстудяване и могат да се употребяват и другите дъна от листата.

Оперативната памет на този компютър е Corsair Vengeance LPX CMK32GX4M2Z2400C16. Това е 32 GB DDR4 RAM комплект:



Откакто употребявам Corsair Vengeance LPX, нямам никакви проблеми с оперативната памет. Тази RAM без проблем се клоква до 3200 MHz, което е напълно задоволително за моя компютър, на който нямам желание да играя игри. Главното за мен е нейният потенциал, а не скорост.

Разбира се, в един безусловно беззвучен компютър би трябвало да се употребява флаш диск. Последния си хард диск изхвърлих преди седем години и от този момент употребявам само SSD. Но какво да изберем, съответно в този случай?

Моята дънна платка има М.2 конектор и взех решение да сложа един Samsung 960 Evo NVMe с потенциал 1 TB като главен диск.



Допълних го с един Samsung 860 Evo SATA, който е подобаващ за вместилище на данните.



По добре е да се слагат два NVMe, с цел да няма непотребни кабели в кутията, само че това дъно има единствено един М.2 конектор. Дънната платка на Asus има два от тези слотове, само че не е подобаваща по размери за определеното изстудяване. Така че се наложи да се направи компромис.

В тази настройка, основното за мен е допустимо най-бързият продан на данни и сигурността, че тази система ще мога да употребявам най-малко 7 години, без да върша подмени на съставни елементи. На мен са ми нужни към 600 GB дисково пространство. Останалото място оставям файловата система да разпредели данните по секторите по подобен метод, че да няма ненужно презаписване, което се отразява отрицателно на софтуерния живот на флаш дисковете.

Компютърната система може и да не е за игри, само че това не пречи да слага най-хубавата видеокарта, която добре работи с пасивно изстудяване. Избрах охлаждането GPU Cooling Kit, което дава опция за потребление на графични процесори с консумация до 75 W. Топлината се води до една от стените на корпуса. Това ограничаване стеснява избора единствено до GTX 1050 Ti и надолу (ако предпочитате графичните карти на Nvidia).

Мислех да взема MSI GeForce GTX 1050 Ti Aero ITX OC 4GB, само че когато направих поръчката, този модел го нямаше и взех Asus Phoenix GeForce GTX 1050 Ti 4GB.



И двете карти се побират в корпуса, само че версията на MSI е с към 2 сантиметра по-къса от модела на Asus, Версията с два вентилатора изобщо не е подобаваща.

След като махнах вентилатора и радиатора, почистих видеокартата, намазах нова термична паста и сложих пасивното изстудяване GPU Cooling Kit.



Накрая сложих и два дребни радиатора на VRAM чиповете.



При тестванията особено ревизирах 1050 Ti и се уверих, че при по-голямо натоварване, тя в действителност употребява 75 W. Така че, тук няма да има овърклок.

За зареждане на цялата настройка се стопирах на Streacom ZF240 Fanless 240W ZeroFlex.



Проверих потреблението на електрическа сила на всички съставни елементи и пресметнах, че всички шини ще се оправят, само че 12 V шина е малко под въпрос. Теоретично, 12 V шина може да „изяде“ към 85% от цялата мощ на зареждането – 168 W, при изискване, че процесорът и видеокартата са натоварени до край. Бих желал да си оставя запаса в зареждането, само че и това ме устройва. А в случай че въпреки всичко реша да поиграя, може да слага SFX зареждане.

През всичките тези години на непрестанно сглобяване на най-различни компютърни конфигурации се убедих, какъв брой са неефективни системите с огромни захранващи блокове. Според мен, оптималният избор е потреблението на компютърната система да е в границите от 25 до 75% от мощността на зареждането. Модулът ZF240 е с успеваемост 93% и подбраните от мен съставни елементи употребяват точно в тези лимити.

Ниската консумация на електрическа сила от страна на персоналния компютър е доста значима за хората, употребяващи слънчеви акумулатори в своя дом. След две-три години имам намерение да конфигурирам на покрива си слънчеви панели. Този компютър е изработен по този начин, че да издържи доста повече и аз диря способи за реализиране на най-висока успеваемост и допустимо най-ниска консумация.

Последни забележки

Постигането на безспорната тишина може да се окаже скъпо. Разходите по сглобяването на тази компютърна система доближиха $2270. Ако добивът на криптовалута не бе повлиял по този начин отрицателно на цените на видеокартите, цената щеше да бъде $1820. Пак не е малко, само че е под психическата граница от 2000 $. Тази цена е по-ниска от трите мои предходни тихи конфигурации и съм удовлетворен.



Този компютър не издава никакъв звук при пускане. Не издава никакъв тон както при естествена работа, по този начин и при оптимално натоварване. Няма да го чуете по какъв начин записва или чете данните. Няма да го чуете в стаята си денем и е безусловно беззвучен през нощта. Не можете да го чуете. Точка. Много години ми бяха нужни с цел да реализира това.

Ако в действителност желаете да сглобите беззвучен, а не просто спокоен компютър, напълно предлагам пасивно изстудяване. Откажете се от каквито и да било движещи се елементи, и ще премахнете всички източници на звук. Това напълно не е комплицирано.

И още, цената напълно не би трябвало да е толкоз висока. Моите условия са доста по-високи от междинните и не не се заблуждавайте, че всички компютърни системи с този корпус наложително са скъпи. Тишината може да бъде реализирана и с половината от посочената от мен цена.

Източник: tp69

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР