Оперни арии и авторски поп песни в памет на ненадминатия

...
Оперни арии и авторски поп песни в памет на ненадминатия
Коментари Харесай

Иван Кабамитов и Илко Василев-Базѝлео изпълняват арии и авторски поп песни в “Парк 19“

Оперни арии и авторски поп песни в памет на ненадминатия бас Борис Христов ще показват изпълнителите Иван Кабамитов и Илко Василев-Базѝлео. С концерта на 18 май (четвъртък) 2023 година ще бъдат маркирани 109 години от рождението на Борис Христов – приет за най-великия бас на планетата и роден на същата дата през 1914 година в град Пловдив.
Прочетете още
Музикалното събитие ще се организира на откритата сцена в „ Парк 2019 “ в жилищен регион „ Тракия “ от 18 часа.

Проектът „ Оперни арии и авторски поп песни в памет на великия бас Борис Христов “ се реализира с финансовата поддръжка на Община Пловдив по Компонент „ Гражданска интензивност “, част от Културния календар на града. Входът е свободен.

Програмата на концерта включва 12 вокални творби – 5 известни оперни арии, емблематичната за Борис Христов комбинация „ Многая лета “ и 6 български авторски песни, основани особено за плана. Те ще бъдат изпълнени от солиста на Старозагорската държавна опера – баритона от Пловдив Иван Кабамитов, и от поп и джаз артиста Илко Василев-Базѝлео. Двамата ще си партнират, като всеки от тях ще вплита своя фасон на пеене в стила на другия.

По време на събитието Иван Кабамитовще опише в резюме за прочувствени моменти и скъпи мемоари от контактите си с Борис Христов, когато е бил негов възпитаник през 90-те години на ХХ век. Концертът е мотив да се отдаде респект на оперния исполин и за навършващите се на 28 юни т.г. 30 години от неговата кончина.

„ Нашият блян е да приковем вниманието на аудиторията върху нетолкова известния факт, че Борис Христов – всепризнатият бас номер едно в света на оперното изкуство, е освен българин, само че и пловдивчанин. И да се сложи началото на традиция за удостояване на този световнопризнат български създател “, споделиха двамата артисти.

Мелодичност, неконвенционален креативен метод и артистичност при осъществяванията са главните акценти и отправната точка в основаването и възприемането на плана „ Оперни арии и авторски поп песни в памет на великия бас Борис Христов “. Иван Кабамитов и Илко Василев-Базѝлео ще комбинират спецификите на другия си фасон на вокално изложение – класическо и поп пеене. Съчетаването на жанрово другите вокални инвенции на двамата реализатори е дозирано с мяра и е естетически издържано съгласно високите критерии на самия Борис Христов. Кулминацията на концерта е композицията „ Многая лета “, която е най-известното осъществяване на великия бас. Общото времетраене на концерта е към 90 минути.

Баритонът Иван Кабамитов приключва с отличие НМА „ Проф. Панчо Владигеров “ през 1997 година в класа на доцент Сабин Марков. Дебютира на професионална сцена година по-рано във Варна с операта „ Така вършат всички дами “ от Моцарт. През 1998 година печели стипендия за образование в Рим, лауреат е на Международен конкурс заоперни артисти „ Борис Христов “. Стипендиант е на университета в Питсбърг (САЩ). През 2005г. е специализант и стипендиант на Академия Киджана в Сиена (Италия) в класа на международно известния баритон Ренато Брузон. Отличен е със сребърна купа от 25-ия интернационален фестивал на другарството в Пхенян Северна Корея през 2007 година Иван Кабамитов взе участие в концертни турнета в Италия, Германия, Франция, Англия, Швейцария, Норвегия, Холандия, Съединени американски щати с Пловдивската и Старозагорската опери и с европейски музикални компании. През март 2013 година дебютира в най-големите концертни зали в Испания с операта на Карл Орф „ Кармина Бурана “ и с “Меса-Реквием “ на Моцарт. Участвал е във фестивалите „ Нова българска музика “, „ Аполония “, „ Софийски музикални седмици “, „ Софийско лято “, „ Опероса “, „ Сцена на вековете “, „ Варненско лято “, „ Мартенски музикални дни “ и други Пял е като посетител солист във всички оперни театри в България. От 2012 година е щатен солист в Държавна опера Стара Загора. Член е на управителния съвет и съосновател на музикално съдружие „ Борис Христов –Пловдив “.

Илко Василев-Базѝлео е вокален реализатор, изявяващ се в стиловете поп, аренби, рок и джаз. Притежава над 15-годишен опит като артист в пиано питейни заведения, на клубни подиуми и по корпоративни празненства. Има многочислени награди и участия в състезания и фестивали в България. Илко Василев–Базѝлео извършва авторски песни на български и на британски език. Пише музика и текстове на песни и за други реализатори. Има участия в разнородни планове – поп-оперно вокално трио, вокално-клавирни и вокално-китарни дуети, рок група. Завършил е „ Поп и джаз изпълнителско изкуство “ в Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “ и има образователно-научна степен „ лекар “ по музика.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР