Оперната прима Соня Йончева се обръща с благотворителен жест към

...
Оперната прима Соня Йончева се обръща с благотворителен жест към
Коментари Харесай

Примата Соня Йончева с благотворителна инициатива


Оперната прима Соня Йончева се обръща с благотворителен жест към учениците в НУМТИ „ Добрин Петков “ – Пловдив преди срещата ѝ с публиката на Античния спектакъл в церемония концерта „ Тоска “ на 4 юни. Като част от самодейността, която световноизвестното сопрано посвещава на 70-годишнината на Опера Пловдив, тя ще обезпечи на гимназиалните класове в родното ѝ учебно заведение безвъзмезден достъп до спектаклите и концертите от афиша на Пловдивската опера през 2024 година. Решението на Соня Йончева, което е взето взаимно с екипа на Опера Пловдив, е с грижа към развиването и духовното обогатяване на бъдещото потомство музиканти и актьори.

„ Сред главните задачи за мен и екипа ми е пълноценната работа с идните генерации и обезпечаването на достъп на подрастващите хора в България до другите форми на изкуство, с цел да подсигуряваме тяхното стабилно развиване. Сигурна съм, че точно изкуството е най-хубавата предварителна защита при проблеми с психологичното здраве измежду младите и ние като прогресивно общество би трябвало да се застъпваме за това ежедневно. Подобни начинания са доста значими и се веселя, че дружно с Опера Пловдив можем да окажем поддръжка повече деца да се допрян до вълнуващи спектакли и актьори, да се любуват и обогатяват съзнанието и сетивата си с изкуство “, показа Соня Йончева.

Това е и една от аргументите към този момент няколко години Соня Йончева да се посвети интензивно на продуцентска активност, създавайки компанията SY11 през 2020 година. Мисията на оперната прима и нейния екип е да осъществят значими планове и събития в региона на изкуството, с които да притеглят разнородни аудитории като пристрастия и възраст. Концерти, осъществени от SY11, са „ Завръщане “ в Античен спектакъл Пловдив през лятото на 2020., а година по-късно – огромната оперна церемония, събрала близо 6200 души пред храм-паметника „ Свети Александър Невски “ – с присъединяване на Соня Йончева, Пласидо Доминго под диригентската палка на маестро Найден Тодоров и съпровода на Софийска филхармония.

Друг значим план на SY11 е „ Съкровени гласове “, събрал в своето първо издание разнообразни млади водещи интернационалните типичен актьори.

На 31 май в зала „ България “ следва и закриващият концерт от първия сполучлив сезон на „ Съкровени гласове “, озаглавен „ Париж и нощта “. За него чакаме международното мецосопрано Клементин Марген, наричана съвеременната Кармен, която ще показа за първи път у нас богата стратегия с творби на фамозни европейски и американски композитори.

През есента на тази година следва и стартът на втория сезон на „ Съкровени гласове “, който включва рецитали на едни от най-утвърдените имена в международното оперно изкуство като Джойс ДиДонато, Пьотр Бечала, Роландо Вийязон, Виторио Григоло и самата Соня Йончева. Техните изяви предстоят в България през сезон 2024/2025 година Информация за всички събития на SY11 може да намерите на линка: https://sy11events.com/.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР