Операцията за сирийския град Африн вече е в разгара си,

...
Операцията за сирийския град Африн вече е в разгара си,
Коментари Харесай

Ще се окичи ли Северна Сирия с турска маслинова клонка

Операцията за сирийския град Африн към този момент е в разгара си, когато Сиаменд Хаджо, някогашен ръководител на сирийската партия " Движение за кюрдско бъдеще " и член на комитета за външни работи на Кюрдския народен съвет (КНС), идва в Турция, с цел да изнесе лекция. Заради решението си той се оказва изключен от КНС, който при започване на сирийската рецесия е най-влиятелната организация в Северна Сирия, до момента в който не трябва изтласкан встрани.

От Германия Хаджо следи с безпокойствие интервенцията, която Турция води в Северна Сирия против кюрдските бойци Сили за отбрана на народа (YPG). Чувствата му към нея са смесени. " YPG не даде на Турция мотив на нападне и интервенцията е противозаконна - нито сирийското държавно управление, нито Организация на обединените нации са я канили, " споделя той в диалог с " Дневник ". " Но позицията на Турция е разбираема. "

Какво в действителност прави Турция в Африн, какво реализираха силите на Анкара за два месеца и какво ще последва? Разговорите с Хаджо и с турски и други анализатори сочат, че за кюрдите в Сирия, оттатък политическите партии и милиции, сложното може едвам да следва.

Като на война

Северозападният сирийски регион Африн беше в кюрдски ръце през последните 5 година, след отдръпването на държавните сили. И в него беше във напредък една кюрдска организация, която надви над останалите – Партията на демократичния съюз (PYD, а YPG e военното ѝ крило). Засегна го и оформянето на " непрекъсната войска " на самопровъзгласения кюрдски федерален регион, Сирийски демократични сили, известни с британското редуциране SDF и съдружен сътрудник на Съединени американски щати в битката против " Ислямска страна ". В Африн обаче въздействието на Вашингтон остана едва, а близо до град Джиндирес и в стратегическия Тел Рифаат (съответно западно и източно от Африн) съветски сили получиха стратегическо наличие.

Турция смята PYD и YPG за сирийско отклонение на неразрешената Кюрдска работническа партия (ПКК). През 2013 година, след въоръжен спор с десетки хиляди жертви, Анкара разгласи историческо помирение с ПКК, само че то се провали след 2 година Операция " Щитът на Ефрат " по-късно разреши Турция да се вклини в погранични региони на YPG - към 96 км (от Азаз на запад до Джараблус край Ефрат на изток) " разсичат " кюрдската зона. След преодоляването на Африн единствено град Манбидж и покрайнините му са кюрдски владения на запад от Ефрат, дружно с дребна, близо до Африн зона към Тел Рифаат.
#OliveBranch: #Afrin city (#Kurdish#Syria) again under #Turkish occupation - Islamist #Erdogan won where secular Ataturk failed - a territorial control #map as of March 18, 2018 (6h00 pm). #Efrin#Rojava#Kurdistan#Turkey#YPG#FSA#SDFhttps://t.co/QnQqtEskvppic.twitter.com/KLxiHxPHap
— Cristian Ionita (@EdmapsCom) March 18, 2018
Турските сили превзеха Африн в неделя - защитаващите го YPG се предадоха без пердах и се отдръпнаха на разсъмване. Президентът Реджеп Тайип Ердоган сподели, че в центъра на града се веят " знаци на доверието и стабилността, вместо парцалите на терористите, " а последните избягали " с подвити опашки ". YPG дадоха отговор, че предпочели да не застрашат живота на цивилните и ще продължат да се борят за Африн посредством " партизанска война ". Те приканиха кюрдите в Африн за всеобщи митинги против Турция за персийската Нова година (Невруз). Според очевидци, разговаряли с " Ню Йорк таймс ", измежду " под паника бягащите " са били доста цивилни, а Сирийският център за наблюдаване на човешките права приказва за до 150 хиляди души (200 хиляди съгласно кюрдски представители), разселени поради интервенцията.

Хаджо, родом от Камишли надалеч на североизточната граница, поддържа връзка с познати в региона на Африн. " Още когато офанзивата стартира, PYD закараха хора там и не ги пускаха. За да избягат, те или би трябвало да заплащат на PYD, или да се измъкнат нелегално. YPG употребяват хората като живи щитове, " сподели той още по време на обсадата. От SDF, чийто гръбнак на процедура са YPG, не пожелаха да разясняват. За " Ройтерс " представителят им Редур Хелил по-рано е заявявал, че въоръжените сили не държат никого принудително в Африн и е упреквал Анкара и милициите от Свободната сирийска войска, че се прицелват в цивилни.

Поводи за терзание

Изглежда огромната борба в региона на Африн ще е за Тел Рифаат, където месеци наред имаше съветски военнослужещи (оттеглили се съгласно изданието " Ал Масдар " ) и което съкратява пътя от турските територии до намиращата се под размирен надзор провинция Идлиб. Според Йомер Йозкизилчик, анализатор към изследователския център по въпросите на Близкия изток Ortadoğu Vakfı, YPG може да опита да съобщи контрола на града на Асад, с който по думите му през цялото време договаря с посредничеството на Революционната армия на Иран. Подкрепящият режима в Сирия уебсайт " Ал Масдар ", назад, писа дни след влизането на турските елементи в Африн, че и силите на Асад са се изтеглили от Тел Рифаат.

Освен да отбрани границите си, с " Маслинова клонка " Турция цели " да върне Африн на жителите му " и да разреши партиите на сирийските кюрди да работят освободени от потисничеството на YPG, споделя за " Дневник " Йозкизилчик. По думите му множеството партии в Северна Сирия са близки до опозицията, като се изключи YPG, тъй че турската интервенция им подсигурява бъдеща роля. В поддръжка на думите си акцентира, че " с военната отбрана на Анкара сирийската съпротива получи по-добри позиции на масата за договаряния с режима на Асад, " имайки поради формата от Астана.

Турция има мотиви за терзание. Част от YPG чества рождения ден на Йоджалан в освободените от ИД територии, а когато Ракка беше отвоювана от групировката, ликът му се издигна над града като знак на успеха. " В Сирия можете да видите флагове на ПКК. Всеки, който политически подлага на критика ПКК, е именуван ердоганист... Те даже не се пробват да покажат, че желаят добросъседство с Турция. Анкара фактически има вяра, че има заплаха за сигурността ѝ, " сподели Хаджо. Според него решението на Съединени американски щати за построяването на гранични сили е бил единствено последният мотив за офанзивата. Освен това " Русия и Съединени американски щати имат наличие в Сирия, за какво и Турция да няма? Ако желаете да имате въздействие над протичащото се в Сирия, ще е по-лесно, в случай че контролирате район там. "

 Бойци от Свободната сирийска войска събарят кюрдста скулптура в Африн.
© Khalil Ashawi, Reuters

Бойци от Свободната сирийска войска събарят кюрдста скулптура в Африн.

В самата Турция не всички посрещат " Маслинова клонка " със същото схващане, още по-малко възторг.

" Най-големият риск за Турция е разделянето и разпокъсването на Сирия, то фрапантно ще промени стратегическия баланс в Близкия изток на цената на сигурността и целостта на Турция, " споделя за " Дневник " ген. (о.з.) Халдун Солмазтюрк. Той има опит в обмисляне на интервенции на НАТО и Организация на обединените нации от Балканите до Афганистан, в турски антитерористични интервенции, а през днешния ден оглавява гражданската платформа за диспути Incek Debates и изследователската организация 21st Century Turkey Institute. Парадоксално, съгласно него Анкара би желала да види една или две " по-малко от демократични " федерални зони под своя настойчивост в Сирия, а таман това е рисково за турските национални ползи. От друга страна, поради особените зависимости в Сирия, евентуално ще се случи таман противоположното.

" Мантрата Манбидж " и изборът на Съединени американски щати

Турция заплаши Съединени американски щати, които имат 2000 бойци и база в региона на Манбидж (единственият регион под контрола на обединението западно от р. Ефрат), с директен боен конфликт, в случай че не реалокират войските на обединението на другия бряг на реката. После смекчи тона и предложи " общи патрули " в града с най-вече арабско население, само че единствено в случай че YPG се изтеглят източно от Ефрат.

Според Йозкизилчик Анкара съществено е решила да " прочисти цялата южна граница " от YPG и договаря със Съединени американски щати за общо решение. " В реалност Анкара дава на Вашингтон късмет и да избегне директна борба с Турция, и общ език за съдействие в Сирия, " продължава той. Съединени американски щати по този начин и не извършват обещанието си YPG да изоставен Манбидж, откакто се оправят с " Ислямска страна " и в случай че не престават да не го вършат, " Турция ще рискува борба, " счита Йозкизилчик.

Приоритетът на Съединените щати в Североизточна Сирия в действителност остава сдържането на Иран, чиято " дъга " от Източен Ирак до Средиземно море минава и през Сирия. Вашингтон към този момент даде сигнали, че е подготвен да отстъпи пред Турция - прекомерно значима за НАТО - и да опита най-малкото да отслаби връзките сред YPG и ПКК съгласно някои източници. Кюрдският политик Сиаменд Хаджо е песимистичен. " Не е допустимо да разделиш YPG oт ПКК, мощно йерархична организация. Откакто тя се появи, не е имало нито една група, която сполучливо да се е отделила от нея, " споделя той и напомня и споделяната от Турция (и отричана от организациите) теза, че PYG и YPG са основани през 2003 година като клонове на ПКК.

Според ген. Солмазтюрк Африн е " лимитът на това, което интернационалната общественост може да толерира. Може и да се потърси формула, която да избави турската известност - само че без цялостен надзор - за Манбидж. Турция доближи границите си, военно и политически. "

 Ще се окичи ли Северна Сирия с турска маслинова клонка
© Reuters

Рискува ли и Турция да се окаже " заклещена " на сирийска територия, както може да се случи с други играчи като Русия?

" Турция ще остане в Сирия, до момента в който личната ѝ сигурност не е застрашена, " счита Йозкизилчик. Анкара " чака рецесията в Сирия да продължи дълго... Турция, най-важният комшия на Сирия, е най-засегната. "

" Да, неизбежно е. Не е посочено при какви условия ще свърши, какво остава за тактика за отдръпване. " изяснява Халдун Солмазтюрк, запасният военачалник. " Като плаващи пясъци е. " А и остава по-голямото предизвикателство и риск - Идлиб, счита той.

" Не сред турците и кюрдите "

Дали в следвоенна Сирия ще има федерална Рожава, (с тази дума, " запад ", кюрдите назовават земите си), " зависи от външните актьори; Саудитска Арабия и Турция желаят федерална сирийска страна, както и опозицията, до момента в който Иран евентуално избира противоположното, " Броят на хората в сирийската съпротива, които имат вяра, че федерализмът може да е добра опция за Сирия, към момента е дребен, само че нараства спрямо преди 3-4 години, продължава Хаджо и бърза да добави: " Но федерализмът на YPG няма нищо общо с федерализъм. Те желаят да управляват района, той да е за тяхната тирания. В разбирането ми федералната единица желае народна власт, а YPG не желае това. "

В отбрана на кюрдските ръководещи пред европейска аудитория най-често в последно време приказва Салих Муслим - някогашният съпредседател на PYD и водач на Движението за демократично общество, водената от PYD ръководеща коалиция в " Рожава ". От европейските столици, които го посрещат с турски претенции за екстрадиция, Муслим всекидневно повтаря, че построените структури в Северна Сирия са демократични и решенията се взимат с избори.

На процедура " Турция се бори в интерес на държавното управление в Дамаск " и с дейностите си " поддържа политиката на Москва за унитарна Сирия, при която кюрдите ще имат само културна автомония, " по тази причина има и скритата им поддръжка за интервенцията, споделя Халдун Солмазтюрк.

 Американски бойци гледат към турската граница край Манбидж.
© Associated Press

Американски бойци гледат към турската граница край Манбидж.

Северна Сирия може да е полесражение, само че това се случва и в Германия - борбата е за съзнанията на европейската (но и турската и арабската) общност, а Хаджо е чест посетител в медиите.

" Когато революцията стартира, имах концепция да се върна в Сирия. Мислех, че ще има опция за демократични структури и посланичество, да се сътвори страна, в която могат да съжителстват разнообразни демократични гледни точки, " изяснява той уклончиво, запитан дали би се върнал, когато войната свърши. " Тогава не бях член на политическа партия. Институтът, за който работя, тогава имаше огромен брой юношески центрове в Сирия и мислех, че може би мога да приказвам в тази роля - да оказвам помощ да се укрепва сирийското гражданско общество. Мислех, че мога да донеса опита си в Сирия и той да даде плодове. "

" Както виждате, нещата се развиха радикално друго. " Колкото войната в Сирия е на сирийците, толкоз и Африн е " на сирийските кюрди. Това е война сред ПКК и турската страна, не сред турците и кюрдите, " споделя той.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сирийската рецесия (1316)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР