Операцията се прави за трети път в България и за

...
Операцията се прави за трети път в България и за
Коментари Харесай

Цяла България Се Моли За 18-Годишната Жени. От Болница Дева Мария Съобщиха, Че След Изключително Тежка 4-Часова Операция

Операцията се прави за трети път в България и за първи път в извънстолично болнично заведение.

Става дума за 18-годишно момиче, което след 2-годишна възраст е страдало от поредност тежки здравословни проблеми заради нарушено кръвообращение в лявата част на тялото.
Причината - лявата бъбречна вена е била притисната сред аортата и мезентериалната артерия, написа нюз.бг.

Сложната 4-часова интервенция по освобождение на вената е осъществена от екип под управлението на известния съдов хирург проф. Тодор Захариев.Лекарите са съумели да пришият отначало притиснатата вена и да възстановят кръвоносния съд, без да се постанова слагане на изкуствени материали.
Контролният скенер, който е изработен след интервенцията, демонстрира, че казусът е отхвърлен сполучливо.

Участвал е целият състав на Клиниката по съдова хирургия към университетската болница " Дева Мария " - началникът на клиниката доцент Борислав Денчев, доктор Галин Желев, доктор Тодор Драганов, доктор Георги Николов и доктор Елена Домусчиева, както и анестезиолозите доктор Николай Игнатов - който е шеф на ОАИЛ към болничното заведение, и доктор Петър Митков.

18-годишната Женета Вангелова от Варна идва в университетската болница в търсене на лек за заболяване, което я е следвало през целия й живот. До преди месец никой от десетките лекари, които е посетила, не съумява да разбере какво тъкмо ѝ има. Майка ѝ Гинка Вангелова - лаборантка във варненска болница, демонстрира дебелите папки с епикризи, които бележат всеки нов престой в клиника, всяко ново проучване и всяка нова вяра, че най-после казусът е открит. До идната хоспитализация.

През последните месеци е имало случаи, в които осемнайсеттгодишното момиче е прието в болница по два пъти месечно.

Всичко стартира когато на двегодишна възраст Гинка Вангелова вижда особеност в лявата част на гръдния панер на дребната Женета. Преглед при експерт я убеждава, че всичко е наред.

Детето лежи за първи път в болница на три годинки. Периодично стартират недоволства за болки вляво.

На 11 години получава инфектиране на левия крайник, в което през днешния ден майката вижда признак на редкия Синдром на лешникотрошачката. За страдание, консултациите с ортопед и съдов хирург не водят до на никое място - съгласно тях това е разкъсан мускул.

Изследването за тромби в кръвта е петкратно увеличено, само че лекарите са безапелационни, че няма запушена вена. Заради други проучвания, обаче, майката стартира да се съмнява за диабет и получава удостоверение след глюкозо-толерантен тест. Женета стартира да прави от време на време рецесии, които са еднотипни - през нощта стартира болежка към бъбрека, която след към два часа се реалокира надолу вляво.

Идва ред на визитите при нефролози, които считат, че това са общоприети бъбречни рецесии. На ехографиите не се вижда никакво изменение, а обясненията на лекарите са, че евентуално проблемите са разследване от диабета.

И въпреки всичко детски нефролог очевидно вижда нещо, тъй като през 2015 година Женета е изпратена на доплерово проучване на бъбреците. Становището е, че има проблем с бъбречен съд. Към този миг никой не съумява да разпознае Синдрома на лешникотрошачката и да предприеме съответни ограничения.

Колкото по-голяма става Женета, толкоз по-чести са рецесиите ѝ. Започват проблеми с яйчниците и на момичето е несъмнено хормонално лекуване. Днес майката преглежда всички здравословни проблеми на щерка си през годините като признаци на незадоволителното кръвоснабдяване в лявата половина на тялото, поради редкия синдрим, а не като обособени заболявания.

Развръзката идва преди няколко седмици, когато Женета усеща, че ще получи рецесия.

" Бях нощна промяна в болничното заведение и накарах Жени да пристигна при мен, с цел да не стои сама. " - спомня си майката.

" След като рецесията стартира, слизахме три пъти до незабавния кабинет. Даваха ѝ болкоуспокояващи, биха ѝ инжекции, сложиха ѝ системи. Жени обаче не се повлия, стартира да посинява към устата, загуби сензитивност в крайниците и припадна. Чак тогава ѝ назначиха скенер. Ако не беше припаднала, евентуално отново щяхме да изчакаме рецесията да мине и да се приберем у дома. След скенера чухме диагноза, която срещнахме за първи път- Синдром на лешникотрошачката. През целия живот на детето ми кръвоснабдяването не е било обикновено и органите са страдали. Едва в този момент си изяснявам всички проблеми, които Женета имаше. " - споделя Ганка Вангелова.

Семейството стартира изследване в интернет и вижда, че единствено преди няколко месеца в България е осъществена първата интервенция от този жанр от проф. Тодор Захариев, началникът на клиниката по съдова хирургия в УМБАЛ " Света Екатерина ". Добрата вест за тях е, че няма да се наложи да пътуват до София, а единствено до Бургас - професорът е методически началник на клиниката по съдова хирургия в университетската болница " Дева Мария ".

След срещата в Бургас Женета е безапелационна, че ще се оперира.

" Като родители бяхме доста уплашени, само че професорът завоюва доверието на Жени и тя на петата минута беше подготвена с решението си. Болката, която преживяваше при всяка рецесия, беше ужасна и тя знаеше, че това не може да продължава. " спомня си Гинка Вангелова.

По време на престоя на Жени в университетска болница " Дева Мария " родителите ѝ са неразделно до нея. Благодарни са на целия екип на Клиниката по съдова хирургия и се усещат късметлии, че са разкрили казуса относително рано.

Днес Жени към този момент е удома и скоро ще продължи с нормалното си всекидневие.

Красивото момиче ще бъде първа година студентка в Медицинския университет във Варна, като за реализация в живота е избрала благородната специалност на здравна сестра.

Семейството на Жени поучава всички, които имат хронични проблеми с неуточнен генезис, да търсят повода и да не разчитат на решения на парче.

" Когато се повтори едно и също нещо 2-3 пъти, би трябвало да се взимат ограничения. Трябва да се търси повода, а не да се взема решение казусът за момента. Трябва да има логаритъм, който следи прегледите на болните. Не може един човек да посети 15 пъти незабавен кабинет за едно и също нещо и да не се обърне внимание на това. " - безапелационна е Гинка Вангелова.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР